Bøger / skønlitteratur / noveller

Forgribelser


Beskrivelse


Noveller, der skubber til grænserne for det menneskelige i fortællinger om liv, død, seksualitet, angst og had.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. sep. 2017

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 21. sep. 2017

Preben Major Sørensen puffer til grænser for sprog og sind i sin udforskning af alt det mørke, vi har i os. For dig, der læser eksperimenterende og udfordrende ny litteratur.

Samling af noveller og kortprosa fra menneskelivets dunkleste områder: Her er vi med i den begejstrede menneskehob, som overværer henrettelsen af en 14-årig jomfru, dømt for hor. Vi træffer et spøgelse, der onanerer på en kirkegård. Men vi besøger også manden, som emigrerer til Amerika, fordi hans lejlighed fyldes med rosiner. Preben Major Sørensen, f. 1937, har et omfattende forfatterskab bag sig, især noveller.

Major Sørensen skriver helt ud til menneskets grænser og så lige nogle meter længere. Her er grumhed, ondskab, afstumpethed og angst i orgier af voldtægt, nekrofili, pædofili, kvindehad, død og ødelæggelse. Det er livets store paradokser med liv og død og sex i en indpakning, så alting vrider sig i læseren. Altsammen i et sprog, så man frydes, væmmes og læser videre og videre. Og hvor besynderligt det end lyder, er sproget fuldt af humor og melankoli. På alle måder fortællinger, der udfordrer.

Major Sørensen ligner ikke andre, men tematik og stil kendes fra hans tidligere noveller, fx Forløbelser, der også i det grafiske udstyr er en slags tvillingeudgivelse. Forfatterskabet ligger i forlængelse af især de store franske modernister.