Bøger / skønlitteratur / roman

Formynderen


Beskrivelse


En stilfærdig modelbygger må pludselig afbryde sin tilværelse for at tage på en eventyrlig færd til Stillehavet for at sikre en arv for sin 10-årige niece.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Rydal

d. 18. dec. 2018

Bogen udkom i 1960 og oversattes til da. samme år. Keith Stewart er modelbygger med speciale i tekniske modeller og fører som medarbejder ved et hobbytidsskrift en udstrakt korrespondance medhjælp og vejledning til abonnenter over hele verden. Hans velstående søster og svoger omkommer ved en stranding på en ø i Stillehavet, og K.S. har mistanke om, at deres formue var om bord i båden,indstøbt i en cementblok. Af hensyn til deres efterladte barn, for hvem K.S. er formynder, beslutter han at rejse ud for at søge efter arven; selv har han ingen penge, men hobbybladets læserekender ham og hjælper ham til et lykkeligt resultat. N.S. er højt elsket af mange lånere, der sætter pris på velskrevet, kultiveret underholdning, og selv om bogen egentlig ikke er spændende,følger læseren den stilfærdige hovedperson med sympati - og indstiller sig på at springe de sider over, hvor N.S. fortaber sig i flyvningens, navigationens og hydrau-likkens tekniske finesser.Bogen hører til den bedre del afforfatterskabet og kan genanskaffes efter behov.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. aug. 1998

af

af

Elsebeth Kristensen

d. 6. aug. 1998

Formynderen er fortællingen om Keith Stewart, der lever et enkelt og ukompliceret liv, han skriver til og redigerer et tidsskrift om modelbyggeri. Da søsteren og svogeren omkommer ved et skibsforlis ved Tahiti bliver han brat revet ud af sin trygge tilværelse. Inden afrejsen har han hjulpet svogeren med at gemme diamanter for en mindre formue ombord på skibet. Diamanterne skulle bl.a. sikre den efterladte datters fremtid. For at redde formuen må han rejse til Tahiti og undersøge skibsvraget. Turen bringer ham i kontakt med en masse forskellige mennesker og miljøer, som han slet ikke kender til. Med hjælp fra disse, som kender ham som den dygtige modelbygger og redaktør lykkes det ham at redde formuen, og han kan vende hjem til den trygge tilværelse igen. Det er en ganske ukompliceret roman skrevet af en forfatter, der kan sin metier, jeg har dog læst bedre bøger af ham, f.eks. Arven, der også er kommet i 1998. Men det er en habil udlånsbog, der med den nye forside nok skal vække lånernes interesse. Originaludgaven er fra 1961 og seneste danske oplag kom i 1984. Bogen er nyoversat af Ursula Baum Hansen.