Bøger / skønlitteratur / roman

Forræderen


Beskrivelse


Den unge Regine Dane inddrages i kredsen om Corfitz Ulfeldt og kongedatteren Leonora Christine og slår følge med dem gennem krig og drama.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. feb. 2009

af

af

Beth Høst

d. 4. feb. 2009

Nye læsere kan godt begynde her, men ellers er målgruppen meget veldefineret: de, der har læst og nydt resten af serien om Dane-slægten.

Nu er vi nået til bind 12 i serien om den fiktive danske adelsslægt Dane. Hvert bind har fokus på et konkret historisk spændingscentrum, og opgaven at skrive fortællingen er i dette tilfælde givet til en af seriens gamle kendinge. Nemlig den fremragende historieformidler og inspektør på Middelaldercentret i NykøbingF̈, Kåre Johannesen. Denne gang er historiens hovedfigur Corfitz Ulfeldt (bogens titel!), og Dane-medlemmet er søsteren til den aktuelle herremand på Daneborg, Regina Dane. Hun inddrages i kredsen om Ulfeldt og Leonora Christine og ender faktisk med at leve sammen med dem de næste over 20 år. Gennem Reginas øjne oplever vi nu den nærmest psykopatisk selvcentrerede Ulfeldt, Regina gennemskuer ham først sent, men da er alle bånd tilbage til slægten på Daneborg for længst brudt. Forfatteren skriver både spændende og informativt, vi er både med den svenske hær over isen i 1658, og vi møder snaphanerne og den befolkning, der lider og dør under opblæste mænds strid.

Johannesen kan faktisk sagtens matche fx en Helleberg som historisk fortæller og især formidler.

Jeg var selv skeptisk ved denne series start, hvad nyt var der i at formidle historien i romanform? Men her gøres det målrettet, struktureret og samtidigt underholdende.