Bøger / skønlitteratur / roman

Forsøg over svampenarren : en historie for sig


Beskrivelse


Litterært eksperiment, hvor forfatteren fortæller historien om en gammel ven, der er besat af skovbundens liv, og derfor har tilnavnet "Svampenarren".

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 2017

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 7. nov. 2017

Litterært eksperimenterende essay iklædt eventyrets form, hvor Peter Handke inviterer dig med på en sproglig fabulerende erindringsrejse for at fortælle historien om vennen, "svampenarren". En mand besat af skovbundens frodige liv. En bog for dig som læser litterære essays.

I starten sætter Handke sig ved sit skrivebord: "Så er det alvor igen! sagde jeg for lidt siden uvilkårligt til mig selv, før jeg begav mig på vej over til skrivebordet, her hvor jeg nu sidder i den hensigt at skabe mig en vis - eller snarere uvis - klarhed over min forsvundne ven, svampenarrens historie." Om venskabet med svampenarren og om begrebet "svampenar" skriver Handke: "Svampenar havde min ven været meget tidligt i livet, om end i en anden forstand end i sine senere eller, især, sene år. Først da, på hans ældre dage, blev en historie om ham i rollen som nar genstand for overvejelse. Historier om svampenarre er der skrevet ikke så få af, som regel, eller ligefrem uden undtagelse? af narrene personlig, der omtaler sig selv som "jægere" eller snarere spejdere, samlere og naturforskere." Bogen er oprindelig fra 2013. Peter Handke er født 1942 og er fra Østrig. På dansk fx Det store fald.

Veldrejet finurlig fortælling, eventyrlig og barok-humoristisk. Den kræver dog god tid og at du endog lader tankerne flyve højere end måske vingerne bærer.

Handke er kompleks og langsom læsning for dig som fx også har mod på James Joyce.


Kristeligt dagblad

d. 12. jan. 2018

af

af

Rasmus Vangshardt

d. 12. jan. 2018


Berlingske tidende

d. 8. jan. 2018

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 8. jan. 2018


Jyllands-posten

d. 7. jan. 2018

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 7. jan. 2018


Weekendavisen

d. 23. nov. 2017

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 23. nov. 2017