Bøger / skønlitteratur / landliv

Forsvar for Martha


Beskrivelse


Året er 1910 og Martha bor på en gård på Fyn sammen med sin familie. Livet er hårdt slid med mange børnefødsler, så Martha forstår ikke veninden Lily, der har overskud til at rende til møder om kvindefrigørelse.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. sep. 2016

af

af

Conni Boll Christensen

d. 16. sep. 2016

Marthas liv på Fyn i begyndelsen af det 20. århundrede er hårdt og slidsomt. For alle, der læser socialrealistiske kvindeskildringer.

Året er 1910, da vi møder Martha, der bor på en lille gård sammen med sin familie. Hun kommer fra usle kår og skammer sig hele livet over at være et uægte barn. Derfor er det afgørende for hende, at hjemmet er propert, og at de 12 overlevende børn arter sig, ellers vanker der lussinger. Livet med en usund bolig, hårdt arbejde og utallige børnefødsler, giver ikke Martha overskud til at beskæftige sig med tidens moderne ideer om børneopdragelse, kvindefrigørelse og andelsbevægelse. Marthas veninde Lily har gået på højskole og sammen med sin mand, vælger hun at deltage i alle de nye tendenser i samfundet, så må rengøringen vente. Martha ser hovedrystende til. Forfatteren har tidligere udgivet historiske romaner, senest Men sko må jeg ha'.

Letlæst og gribende fortælling om kvinders liv på landet i begyndelsen af det 20. århundrede. Historieskrivning i øjenhøjde, hvor Martha og Lily repræsenter to forskellige kvindetyper. De der lider, og de der handler. Sammen er de hinandens forudsætninger for, at samfundet kan ændres til det bedre.

Samme målgruppe som Winni Østergaards bøger om Helvig og Merete Pryds Helles Folkets skønhed.


Kristeligt dagblad

d. 8. dec. 2016

af

af

Claus Grymer

d. 8. dec. 2016