Bøger / skønlitteratur / roman

Fortæl mig sandheden


Beskrivelse


Aida er flygtet til Danmark fra Sarajevo for 16 år siden sammen med sin nyfødte datter. Hun er traumatiseret af krigens oplevelser, og da hun opsøges af sin tidligere chef fra borgerkrigen, tvinges hun til et opgør med fortiden.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. jan. 2014

af

af

Birgit Sloth

d. 14. jan. 2014

En realistisk dansk samtidsroman der kan bruges meget bredt. Forsidens unge kvindelige soldat signalerer klart, at det er en fortælling om krig, og romanen fortæller både om at være deltager i en borgerkrig, og om hvor svært livet er bagefter. Den skal formidles som en letlæst, gribende, psykologisk roman.

Forfatteren debuterede med romanen Dødemandsbjerget og "den svære toer" bekræfter forfatterens talent for at skildre vedkommende skæbner. Fortæl mig sandheden indfanger læseren med det samme med et godt sprog, der skaber et tydeligt billede af den skrøbelige Aida, der må leve i sin bil, da hun ikke kan klare at være indendørs. Hun er flygtet fra Sarajevo til Danmark, har fast arbejde på en kirkegård og en datter på 16 år, som hun har måttet sætte i pleje. Aida har skabt en tålelig tilværelse for datteren og sig selv, men den bryder sammen, da hun bliver opsøgt af Luka, hende tidligere chef fra modstandskampen. Kompositionen er vellykket med skiftende synsvinkler mellem hovedpersonerne suppleret med Aidas kursiverede fortælling til datteren om krigen og hendes far.

Der er andre romaner om krigen i det tidligere Jugoslavien og efterfølgende traumer som Cellisten fra Sarajevo samt Støj og stilhed, der også har en kvindelig hovedperson og en kærlighedshistorie.

En stærk psykologisk fortælling der fortæller om de menneskelige konsekvenser af krig på en realistisk og samtidig dramatisk måde.


Jyllands-posten

d. 21. feb. 2014

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 21. feb. 2014


Weekendavisen

d. 21. mar. 2014

af

af

Helle Merete Brix

d. 21. mar. 2014


Kristeligt dagblad

d. 17. mar. 2014

af

af

Maria Sjøqvist

d. 17. mar. 2014