Bøger / skønlitteratur / roman

Forunderlige skabninger


Beskrivelse


Arbejderkvinden Mary Anning finder i starten af 1800-tallet store fantastiske fossiler ved Lyme Regis på den engelske sydkyst og mod alle odds opnår hun videnskabelig anerkendelse.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. apr. 2010

af

af

Birgit Sloth

d. 19. apr. 2010

Alle Tracy Chevaliers romaner giver læseren indsigt i et nyt område. Her er det fossiler og den virkelige person Mary Anning, der levede i 1799-1846, og som blev berømt for sine fine fund ved Lyme Regis på den engelske sydkyst. Ud over forfatterens trofaste læsere og læsere af historiske romaner om stærke kvinder er romanen oplagt til en ferietur til Sydengland.

Romanen er en kronologisk beretning om arbejderkvinden Mary, der samler fossiler og lever af det. Hun har en helt særligt evne til at finde dem, og hun opbygger efterhånden en stor viden som sent anerkendes i videnskabelige kredse. Marys fund er kontroversielle, idet de udfordrer tidens opfattelse af verdens skabelse. Historien fortælles dels af Mary og dels af middelklassekvinden Elizabeth Philpot, der også er en virkelig person, som får fossiler som hobby for at få tiden til at gå. Gennem årene opstår der et venskab mellem kvinderne. I et roligt tempo får man et spændende kik ind i fossilernes verden og et sanseligt og stemningsfuldt indtryk af det sociale liv og kvindens stilling i datidens England.

Jane Austen besøgte engang familien Annings butik, og Elizabeth minder om de kvindeskikkelser, hun skildrer i sine romaner.

En velskrevet, interessant historisk roman, som ikke helt er på niveau med forfatterens Pige med perleørering i intensitet og hvor slutningen tenderer det sentimentale, men som alligevel er en rigtig god læseoplevelse.


litteratursiden.dk

d. 17. maj 2010

af

af

Helle Regitze Boesen

d. 17. maj 2010

Med fokus på kvinder som fossilsamlere fortælles på en forfriskende måde om kvinders vilkår i et mandsdomineret England i begyndelsen af 1800-tallet. Elizabeth Philpot er den ene af de to fossiljægere...


Information

d. 26. juli 2010

af

af

Signe Lindskov Hansen

d. 26. juli 2010


Berlingske tidende

d. 30. apr. 2010

af

af

Else Cornelius

d. 30. apr. 2010