Bøger / skønlitteratur / noveller

Forvandlingen


Beskrivelse


Tegneserie-graphic novel. Baseret på Franz Kafkas novelle om Gregor, der vågner op en morgen og er blevet forvandlet til et insekt. Han føler sig i stigende grad fremmedgjort.

Anmeldelser (13)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2008

af

af

Torben Wendelboe

d. 21. aug. 2008

Bogen henvender sig til et publikum, der værdsætter de virkelige klassikere, der har sat aftryk i verdenslitteraturen.

Novellen Forvandlingen fra 1915 er et af de få værker, Franz Kafka selv udgav. Anslaget, som det lyder i denne nye oversættelse, er formidabelt i sin nøgterne registrering af det naturstridige og groteske: "Da Georg Samsa en morgen vågnede op af nogle urolige drømme, opdagede han, at han der i sengen var blevet forvandlet til et kæmpemæssigt utøj". Tonen holdes den relativt lange novelle igennem i et utallige gange verden over fortolket fader og søn opgør, der ender med Georg Samsas død i sin bille-skikkelse og familiens befrielse herpå: "Og det forekom dem som en bekræftelse på deres nye drømme og gode ønsker, da deres datter ved målet for køreturen rejste sig som den første og strakte sit unge legeme", som slutningen lyder. Novellen er stadig dybt rystende, dybt fascinerende, overlegen i sin stilistiske beherskelse, et stykke egentlig verdenslitteratur.

Novellen har tidligere været udgivet flere gange på dansk. Den her foreliggende nyoversættelse af værket er en aldeles overbevisende udgave af den tyske originaltekst. Det er meget velkomment, at værket hermed stadig er tilgængeligt for det danske publikum.

En meget vellykket oversættelse af et litterært mesterværk, som hermed fortsat kan nå et nutidigt dansk publikum.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. apr. 2017

af

af

Michael Lindal Andersen

d. 27. apr. 2017

Uhyggelig, intens og stemningsfuld graphic novel-udgave af Franz Kafkas klassiske novelle. For unge og voksne læsere.

Søren Jessen har stået bag mere end 50 bøger for både børn og unge. Ikke bare som forfatter, men også som tegner og illustrator. Nu har han kastet sig over en tegneserieudgave af Kafkas mest berømte novelle, "Forvandlingen". Ligesom i novellen møder vi sælgeren Gregor, der en morgen vågner op og er blevet forvandlet til en kæmpe bille. Følelsen af depression og fremmedgørelse vokser og vokser som dagene går, og både Gregor og hans familie går stille og roligt i hundene.

Jessen skærer Kafkas tekst helt ind til benet og lader effektive, flotte og symbolladede grafiske virkemidler og tegninger fortælle historien. Ofte indgår også teksten som grafisk element på ganske effektiv vis. Billederne er fyldt med klaustrofobiske skraveringer og naturligvis holdt i flot sort-hvid. Andet ville næsten være mærkeligt med Kafka. En knugende og flot graphic novel.

Jessen har også lavet graphic novel-udgaven af Wung-Sungs KopierneBy af glas . En anden sammenligning kunne være David Mazzucchellis mesterlige versionering af Paul Austers roman i By af glasJessen har også lavet graphic novel-udgaven af Wung-Sungs Kopierne . En anden sammenligning kunne være David Mazzucchellis mesterlige versionering af Paul Austers roman i .


litteratursiden.dk

d. 13. juni 2017

af

af

Jette S. F. Holst

d. 13. juni 2017

Graphic novel over Kafkas klassiker. Betagende og blændende godt lavet. Da Gregor Samsa en morgen vågnede af urolige drømme, fandt han sig i sin seng, forvandlet til et uhyre kryb. Mange kender indled...


Politiken

d. 7. juli 2017

af

af

Søren Vinterberg

d. 7. juli 2017


Berlingske tidende

d. 19. juli 2017

af

af

Kristian Lindberg

d. 19. juli 2017


Jyllands-posten

d. 25. sep. 2008

af

af

Jakob Levinsen

d. 25. sep. 2008


Politiken

d. 3. jan. 2009

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 3. jan. 2009


Standart

Årg. 23, nr. 1 (2009)

af

af

Ole Nyegaard

Årg. 23, nr. 1 (2009)


Kristeligt dagblad

d. 30. maj 1994

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 30. maj 1994


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 8, nr. 2 (1994)

af

af

Lis Norup

Årg. 8, nr. 2 (1994)