Bøger / faglitteratur

Fra diktatur til demokrati : en håndbog i folkelig frigørelse


Beskrivelse


Hvordan man så effektivt og omkostningsfrit som muligt kan omstyrte et diktatur. Forfatteren giver en række konkrete anvisninger på strategier for politisk ulydighed og ikke-voldelig modstand.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 2011

af

af

Søren Brunbech

d. 7. nov. 2011

Omvæltningerne i Mellemøsten kan nok være med til at aktualisere denne gennemgang af de metoder de demokratiske oppositionskræfter kan tage i anvendelse i kampen mod diktaturerne.

Gene Sharp er amerikansk professor emeritus i statskundskab, og har for sine studier af ikkevold som politisk værktøj været indstillet til Nobels Fredspris. Han forsøger at give svar på spørgsmålet om, hvordan man så effektivt og omkostningsfrit som muligt kan omstyrte et diktatur. Væbnet modstand rammer diktaturet hvor det er stærkest, men da samarbejde, lydighed og støtte er en nødvendig forudsætning for at opretholde et diktatur, kan man med passiv modstand og ulydighed fjerne forudsætningerne for diktaturets magt. Forfatterens giver en række konkrete anvisninger på strategier for politisk ulydighed- og passiv modstand-kampagner.

Der er ingen andre nyere titler på dansk om ikke-vold som politisk kampmiddel.

Analysen af, hvordan man med ikkevoldelige metoder kan bringe et diktatur til fald, har cirkuleret blandt oppositionskræfter mange steder i Verden og giver en forståelse af de vilkår oprørsbevægelserne i bl.a. Mellemøsten arbejder under.


Jyllands-posten

d. 3. dec. 2011

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 3. dec. 2011