Bøger / faglitteratur / biografier

Fra Miss Danmark til handicappet


Beskrivelse


Anja Hende (f. 1972) beretter om et liv som anderledes, først som barn af Jehovas Vidner og siden som Miss Danmark. Hun lever nu med diagnosen autisme spektrum forstyrrelse (ASF) ligesom hendes 3 børn viser tegn på ASF og/eller ADHD. Familiens møde med autoriteterne beskriver hun som en yderligere belastning.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juli 2012

af

af

Alma Lind Jensen

d. 24. juli 2012

Bogen har en ret bred målgruppe af voksne, som interesserer sig for alt fra modelkarriere over Jehovas Vidner til autisme spektrum forstyrrelse (ASF). Det sidste fylder mest i bogen. Den vil formentlig interessere læsere af serien Virkelighedens verden, men vil forhåbentlig også blive læst af fagpersoner, som beskæftiger sig med familier med ASF.

Anja Hende blev kåret som miss Danmark i 1992. Når man ser hendes portræt på bogens bagside, forstår man hvorfor. Men før denne glamour havde hun gennemlevet en vanskelig barndom hos sin mor og stedfar, som var Jehovas Vidner. I dag har hun forladt modelkarrieren, er efter et mindre vellykket ægteskab gift med en mand, hun elsker, og er mor til 3 børn, som alle viser tegn på ASF og/eller ADHD. Både de og hun selv fik diagnoser, og bogen fortæller om hendes kamp med det system, som er sat i verden for at hjælpe og støtte mennesker med særlige behov. Men hun møder heldigvis også støtte og forståelse navnlig hos Demetrious Haracopos (1940-2011) tidligere leder af Center for Autisme. Anja har en "ghostwriter" på sin historie - et fornuftigt valg efter min opfattelse, til gengæld har hun selv tegnet bogens illustrationer, som vidner om kreativitet og kunstnerisk sans. Det samme gør de anonymiserende latinske blomsternavne, hun giver sine personer.

Andre med aspergerdiagnose har skrevet deres historie fx Lines historie, 2007, men Anjas historie er i sin egen liga.

Megen modgang og megen lykke - et specielt liv skildret af en særlig kvinde.