Bøger / faglitteratur / erindringer

Fra Vestkysten til Østfronten : billeder af en forført generation


Beskrivelse


Heinrich Germer (f. 1921), der var soldat i den tyske Værnemagt, dokumenterede sine oplevelser under 2. verdenskrig med et boxkamera, som han tog mere end 800 fotos med. Gennem utallige fotografier, feltpostbreve til hjemmet samt interviews vækkes Germers krigshistorie til live.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. apr. 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 9. apr. 2018

Unik øjenvidneskildring, der belyser en tysk soldats oplevelser under 2. verdenskrig. For historisk interesserede.

Ved et skæbnens lune kom bogens forfatter, Suzi Elena Apelgren, i kontakt med et af de sidste levende øjenvidner til Nazitysklands forbrydelser. Heinrich Germer (f. 1921) blev som ung rekrut i 1940 sendt til Ulfborg i Vestjylland for at blive uddannet til kampsoldat i den tyske Værnemagt. Et foto dokumenterer bl.a. soldaterne i færd med sigtetræning med panserværnskanon i Husby Klit. I April 1941 blev han sendt videre til Østfronten og efterfølgende til Norge. Det specielle ved Germer var, at han dokumenterede sine oplevelser med et lille medbragt box kamera, som han tog mere end 800 fotos med. Gennem utallige fotografier, feltpostbreve til hjemmet samt interviews vækkes Germers krigshistorie til live.

Der tegnes et billede af en sympatisk ung mand, der ikke havde den store appetit på krig, og som ved krigsafslutningen blev chokeret over at være blevet manipuleret af den nazistiske propaganda. I brevene gør han sig mange tanker, som ikke direkte er relateret til krigens gru, men selvom de langt fra byder på spænding og krigsskildringer på linje med andre bøger om 2. verdenskrig, viser de fint mennesket bag soldaten.

Breve fra anden verdenskrigSoldater og Soldater viser i højere grad krigens gru og forklarer soldaternes tanker og holdninger i en historisk kontekstBreve fra anden verdenskrig og viser i højere grad krigens gru og forklarer soldaternes tanker og holdninger i en historisk kontekst.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 12. okt. 2018

af

af

Steen Bornholdt Andersen

d. 12. okt. 2018


Personalhistorisk tidsskrift

2019

af

af

Peter Hertel Rasmussen

2019