Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Frændeløs


Beskrivelse


Om hittebarnet Remis omskiftelige tilværelse i Frankrig i 1800-tallet. Han drager rundt med en omvandrende gøgler og møder gode og onde mennesker, mens han forsøger at finde sin mor.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2006

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 27. feb. 2006

Ny udgave af den berømte klassiker fra 1800-tallets Frankrig nyoversat og bearbejdet af Arne Herløv Petersen. Omfangsmæssigt ligger den mellem Gyldendals forkortede udgave ved Poul Steenstrup (4. udg. 1986) og Hernovs oversættelse fra 1990. Sammenlignet med Steenstrup er teksten her mere ordrig, detaljeret og handlingsbeskrivende. Der er anvendt moderne retskrivning, men bevaret ældre ord og vendinger i overensstemmelse med fortællingens tid og atmosfære. Bogen er ikke bearbejdet læseteknisk, og rummer ind imellem lidt svære eller længere ord. Teksten er ikke illustreret, men bogen er forsynet med en farverig, moderne og alligevel tidløs forside af Lilian Brøgger, som viser Remis optræden sammen med gøglertruppen. Den signalerer mere noget eksotisk og sjovt frem for det sørgelige og barske, som bogen i høj grad også rummer. Historien er den velkendte om den forældreløse dreng Remi, som bliver solgt til en omvandrende gøgler Vitalis af sin onde plejefar. Sammen med Vitalis, aben Joli og hundene drager han land og rige rundt og må gå grueligt meget igennem, før han finder sin familie. Den dramatiske og sørgelige historie er stadig gribende læsning, og bogen skal nok finde sit publikum til oplæsning fra ca. 8 år. Gode selvlæsere fra ca. 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. feb. 1999

af

af

Poul-Erik Friis-Larsen (skole)

d. 12. feb. 1999

Denne bog er det første bind i en "serie i serien": Dingo klassiker. Den er i blå serie med tre prikker. Den er flot læsepædagogisk bearbejdet efter Else Schiølers tekst fra 1967. Det er den velkendte historie om den stakkels forµldreløse dreng, Remi, som bliver solgt af sin onde plejefar til den omvandrende gøgler, Vitalis. Sammen med ham, hans hunde og aben Joli oplever Remi mange både gode og sørgelige ting. Da Vitalis dør må drengen klare sig på egen hånd og gør så grueligt meget igennem, før det hele ender godt. Denne udgave har alle del-handlingerne med, og den sproglige bearbejdelse har foruden kortere sµtninger i et meget læsevenligt sprog også betydet en passende af-sentimentalisering af den oprindelige tekst - hertil bidrager ikke mindst de fine, optimistiske, næsten muntre akvareller af Ursula Seeberg - uden at det har gjort historien mindre spændende eller (medrivende) sørgelig. Velegnet til oplæsning fra omkring 2. klasse og selv(gen)læsning fra 4. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. feb. 1999

af

af

Bo Knudsen

d. 12. feb. 1999

En ægte børneklassiker kommer her i Dingo-serien. Det er det starten på en stribe klassikere med serietitlen Dingo klassiker. Jeg kan ikke lade være med at blive grebet af denne historie om den forældreløse dreng Remi, gøgleren Vitalis, aben og hundene. Teksten er, som det også er nævnt i bogen, en bearbejdet udgave af Else Schiølers tekst, og er derfor næsten identisk med udg. i Gads Lette Klassikere fra 1967 (senest genoptrykt i 1980). Men den nye udg. er langt mere indbydende, layoutet er som sædvanlig godt og indbydende. Ursula Seebergs farveill. er efterhånden velkendte i Dingo. Her passer hendes dæmpede farver og lidt uldne streg fint til historien. Måske lidt stilfærdigt i forhold til den meget dramatiske og sørgelige historie. Ikke alle klassikere kan tåle at komme i letlæste og stærkt forkortede udgaver, men i Frændeløs synes jeg, at det væsentlige er bibeholdt. Og historien er stadig så god, at det er i orden at præsentere den for nutidens børn i en nutidig udgave. Til selvlæsning for børn fra ca. 10-11 år.


litteratursiden.dk

d. 2. aug. 2020

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 2. aug. 2020

Fortællingen om den forældreløse dreng Remi, som gennem sin positive måde at se livet på, sit store mod og sin evne til aldrig at give op får et liv med masser af eventyr og venner. ’Frændeløs’ udkom ...


Kristeligt dagblad

d. 4. maj 2006

af

af

Birgitte Stoklund Larsen

d. 4. maj 2006