Bøger / faglitteratur

Frankrig : et moderne skindemokrati


Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Bent Birk Kristensen

2007

Jacques Berg har i en menneskealder boet i Frankrig og er en stor kender af landet i alle dets aspekter. Hans seneste bøger har udover en novellesamling fra 2006 været flot illustrerede, velskrevne beskrivelser fra Provence og Toscana. I nærværende bog dykker han ned under den polerede overflade og analyserer det politiske system i Frankrig med alle de svagheder, det rummer. Han tøver ikke med at kalde Frankrig et skindemokrati hvor folket er glemt og et skuespil i stedet opføres for et stort publikum. I fire kapitler behandles det politiske system, den politiske klasse, medierne og folket. Der trækkes tråde tilbage til revolutionstidens Frankrig, tidligere præsidenter kommenteres og de nuværende kandidater til det kommende præsidentvalg portrætteres. Bogen har en kort henvisning til udvalgt litteratur samt et 26 siders appendiks rummende fem kronikker fra Politiken fra 1983 til 2006. Som altid hos forfatteren et engageret og holdningspræget indlæg rummende stor viden og et aktuelt indblik i nuværende franske forhold med appel primært til politisk og historisk interesserede, men yndere af Frankrig i øvrigt kan også læse med.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. feb. 2012

af

af

Sune Hundebøll

d. 29. feb. 2012

Bogen henvender sig til læsere med interesse for Frankrig og særligt fransk politik og det franske demokrati.

Forfatteren, Jacques Berg, er dansk-fransk og har boet i Frankrig siden 1968. Han er cand.mag. i historie, fransk og politisk videnskab. Han har tidligere været radio- og tv-korrespondent for Danmarks Radio. Bogens postulat er, at Frankrig ikke er et fuldendt demokrati. Forfatteren går så langt som til at kalde det et valgmonarki - eller noget der minder derom. Han opbygger blandt andet argumenterne på den 5. republiks forfatning og præsidentens beføjelser og magt. Andre pointer ligner noget vi kender fra resten af den vestlige verden; partierne der forvandles fra idéfællesskaber til valgmaskiner, mediernes dækning af politik, der forfladiges osv.

Bogen er en opdateret version af samme titel fra 2007. Den er særdeles aktuel i forbindelse med præsidentvalget i Frankrig. Der er andre bøger om fransk politik, men denne er unik i sin analyse af det franske politiske system.

For den rette læser en velskrevet og vedkommende bog.


Berlingske tidende

d. 21. apr. 2012

af

af

Jørgen Johansen

d. 21. apr. 2012


Information

d. 14. mar. 2012

af

af

David Rehling

d. 14. mar. 2012


Gymnasieskolen

2012, nr. 9

af

af

Benny Jacobsen

2012, nr. 9