Bøger / faglitteratur / bibliografier

Fremtidens danske religionsmodel


Beskrivelse


Om forholdet mellem stat og kirke i Danmark set i historisk, nutidigt og fremtidigt perspektiv og i sammenligning med andre landes religionsmodeller.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. okt. 2012

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 5. okt. 2012

Religionsmodellen er væsentlig i det danske samfund. Derfor henvender bogen sig bredt til samfundsinteresserede.

I januar i år holdtes på K.U. et tværfagligt seminar om den danske religionsmodel. Seminarets 21 indlæg af personer med forskellig faglig baggrund udgør bogen. De er samlet under 4 afsnit. I 1. afsnit sammenlignes den danske religionsmodel med de nordiske landes. Et indlæg sammenligner med USA's, der er opstået på helt andre vilkår. Der er indlæg om forskellige minoritetsgrupper i Danmark, hvor den muslimske er vokset meget. 2. afsnit drejer sig om den historiske udvikling. Det ses, hvordan kirken har spillet en afgørende rolle i dannelsen af den danske stat. I flere indlæg følger man udviklingen til enevældens tid og op gennem det 19. århundrede, hvor den konservative fløj i kirken og den mere folkelige, anarkistiske positionerede sig, også ved tilblivelsen af Grundloven. 3. afsnit drejer sig om den danske religionsmodels strukturer i dag bl.a. om økonomien og om kirkens ansatte. Her er også et indlæg om "de fra folkekirken afvigende trossamfund" og om retningslinjerne for deres godkendelse. 4. afsnit drejer sig om fremtidsperspektiverne. Her reflekteres bl.a. over sekularismen og andre trossamfund. Bogen har tabeller, noter og litteraturhenvisninger.

I 2006 kom Udfordringer til folkekirken, hvor det juridiske aspekt og statens rolle er i fokus. I denne bog breder man sig også ud til andre trosretninger.

En vigtig bog inden for sit emne. Bogen om religion og samfund lige nu.


Kristeligt dagblad

d. 26. okt. 2012

af

af

Birgitte Stoklund Larsen

d. 26. okt. 2012


Dansk kirketidende

Årg. 164, nr. 11 (2012)

af

af

Poul Henning Bartholin

Årg. 164, nr. 11 (2012)Informationer og udgaver