Bøger / faglitteratur

Fremtidens psykologi : hvad vi kan lære af den moderne bevidsthedsforskning


Beskrivelse


Om Stanislov Grofs ideer fra den tidlige kortlægning af psyken gennem LSD-psykoterapi til det kliniske arbejde med døende patienter og hans mangeårige erfaringer med holotropisk åndedrætsterapi.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. mar. 2001

af

af

Annemette Suhr

d. 29. mar. 2001

Stanislav Grof er en omdiskuteret person indenfor psykiatrien, blandt andet fordi en del af hans forskning bygger på indtagelse af stoffet LSD. Her opsummerer han omkring 30 års arbejde og skaber overblik og sammenhæng i den begrebsverden der er hans. Han holder fast i sin udfordring af den traditionelle psykiatri, og han gør grundigt rede for de synspunkter at menneskets psyke er større end den fysiske hjernes kapacitet og at tidlige oplevelser omkring fødslen kan have afgørende betydning for udviklingen af psykisk sygdom. På baggrund af sine teorier fastslår han at denne sygdom er udtryk for hvad han kalder transpersonlige oplevelser, og som konsekvens af det mener han at psykisk sygdom ofte blot er et menneskes chance for at udvikle sig åndeligt. Bogen er en grundig introduktion til en anderledes opfattelse af menneskets psyke, men den føjer ikke noget særligt nyt til Grofs tanker og teorier. Sproget er præget af en del faglig jargon, måske især fordi bogen nok mere er skrevet til kolleger som en slags videnskabelig dokumentation for en række teorier end som formidling af spændende stof til den interesserede lægmand.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. feb. 2015

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 17. feb. 2015

En omfattende indføring i en kontroversiel psykoterapi bl.a. baseret på LSD og holotropisk åndedrætsterapi. For læsere med interessere for alternativ psykiatri.

Forfatteren er kendt for firebindsværket Den indre rejse. [Bind] 1 (1977-83). Essensen er, at hvad der almindeligvis betegnes som sygelige bevidsthedstilstande i virkeligheden er spirituelle frembrud. Reinkarnation, engle, parallelverdener, åbenbaringer, nærdødsoplevelser, kosmologi, mysticisme mm. er reelle fænomener. Særlig vigtig er oplevelsen af fødselen. Psykiatrien må derfor bygge på det spirituelle snarere end det biologiske. Beviser er bl.a. at alle gamle samfund har haft sådanne forestillinger, fx shamanisme og buddhisme. Hertil kommer cases og eksempler fra forfatterens egen praksis. Bogen er illustreret med mange tegninger af klienter. Det er symboltegninger fra deres sessionerDen indre rejse. Bind 1 : Kortlægning af det ubevidste gennem LSD-psykoterapi.

Bogen er sprogligt lettilgængelig og velargumenteret. Bogen udfordrer den traditionelle eller "etablerede akademiske psykiatri" ved at gøre opmærksom på dens mangelfulde forklaring af psykiske tilstande og helbredelse af disse. Hvis ellers man kan acceptere Grofs præmisser og påstande om hans terapis store succes leverer bogen en vidtspændende og sammenhængende forklaringsunivers.

Grofs psykoterapi ligger tæt op af Carlos Castanedas bøger, men er ellers ret enestående inden for psykiatrien.


Kristeligt dagblad

d. 19. okt. 2001

af

af

Anders Laugesen

d. 19. okt. 2001


Politiken

d. 21. apr. 2001

af

af

Bo Møhl

d. 21. apr. 2001