Bøger / faglitteratur / rejsebeskrivelser

Fri bane : 12 cykelture ad nedlagte danske jernbaner


Beskrivelse


12 cykelture ad nedlagte jernbaner i Jylland samt Fyn, Sydsjælland og Lolland med vægt på seværdigheder og pudsige observationer samt omtaler af banernes historie.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. jan. 2013

af

af

Søren Møller

d. 18. jan. 2013

For cyklister og for dem som bare vil læse sig til en cykeltur.

En lang række danske jernbaner er nedlagt. På mange af disse er der blevet anlagt cykelstier, med mulighed for at man kan få motion og opleve naturen og landskabet på en fredelig og trafiksikker måde. Forfatteren har cyklet på 12 udvalgte stier: Horsens-Silkeborg, Viborg-Herning, Viborg-Løgstør, Århus-Ormslev, Skive-Glyngøre, Randers-Allingåbro, Vejle-Bindeballe, Langå-Silkeborg-Grindsted, Nibe-Hvalpsund, Odense-Martofte, Slagelse-Næstved og Maribo-Rødbyhavn. Han fortæller om sine personlige oplevelser på ruterne, kombineret med faktuelle oplysninger, i en hyggelig og humoristisk stil. Det er samme fortælleform som i forfatterens Kysten er klar, 2011, hvor han beskrev nogle cykelture langs med danske kyster. I slutningen af hvert kapitel er der et lille faktakapitel om hver nedlagt jernbanes historie. Illustreret med farvefotos og et enkelt oversigtkort.

I Leif Bertelsens På tur - cykeltur, 2011, beskrives 20 udvalgte banestier i Jylland, herunder bl.a. ca. halvdelen af dem, som er omtalt i herværende bog. I Bertelsens bog er vægten lagt mest på det faktuelle. Herudover findes banestierne over hele landet beskrevet i generelle bøger om cykelruter, bl.a. Dansk Cyklistforbunds serie Guidebog til cykeloplevelser, der udkom 2007-10, opdelt efter landsdelene. Her medtages alle banestier med faktuelle beskrivelser og med de mest præcise landkort.

Personlig beretning om cykelture på 12 danske banestier.