Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Frode - og alle de andre rødder


Beskrivelse


7-årige Frode lærer mange gode fiduser af vennen Simme. Men han får snart andre ting at tænke på, da der er en mystisk løbehjulstyv på spil i opgangen.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. juni 2010

af

af

Pia Boisen Michelsen

d. 21. juni 2010

Lettere bearbejdet dansk børnebogsklassiker, der kan selvlæses fra ca. 9 år. Serien hedder Læs selv og omfatter indtil videre syv bøger med forfatterens historier.

Frode på 7 år bor i Hjørnehuset sammen med sin familie, den hidsige Hr. Storm og de søde damer Irene TV og frøken Ravn. Han ser meget op til Simme, som kender en masse fiduser. Men snart får Frode andre ting at tænke på. Der er nemlig en løbehjulstyv på spil i opgangen. Sjov og hyggelig historie, der stadig holder. Teksten er uforkortet, og sproget er det originale, og dermed ikke forfattet som decideret letlæsning. Bogen er sat med store typer, korte linjer og rummelig linjeafstand. Lange ord er delt over med en prik. Alle de velkendte illustrationer er med, men er ikke farvelagte, som man kender det fra de seneste originaludgaver. Bogen har et lækkert hardbackomslag. En del af målgruppen har sikkert fået læst historien højt, og de gode læsere har måske allerede selvlæst originaludgaven. Men der vil nok altid være et publikum til Ole Lund Kirkegaards historier - også blandt letlæsningspublikummet.

Bogen har nogenlunde samme niveau som Carlsens stribede og Læs for sjov, der også har udgivet En flodhest i huset, 2008, af samme forfatter.

Lettere bearbejdet dansk børnebogsklassiker. Nogle børn vil nyde gensynet med Frode blandt de lettere bøger. Andre vil måske synes, at det er lidt kedeligt.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hanne Olsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Hvad man end kan mene om Ole Lund Kirkegaards form for humor, så skabte han i sine bedste bøger nogle livskraftige skikkelser, rødder som Virgil og Albert f.ex. som nok skal blive husket, mennærværende små-børnsbog virker tynd og slap i forhold til forfatterens tidligere småbørns-bøger. Den herlige undertitel: En rablende skør krimi for børn og andre fornuftige folk, kan bogen ikkeleve op til. I et hjørnehus bor drengen Frode, den koleriske hr. Storm og to kvidrende gammeljomfruer, frøken Ravn og Irene TV. Hr. Storm bliver bestjålet på mystisk vis af tilsyneladende et utalaf løbehjulstyve, før det lykkes Frode og hans kammerater at afsløre tyven. For der er kun én, der blot har forklædt sig, tyven er Frodes lærer! Senere huserer en flok på løbehjul i kvarteret, deter Frode, hans kammerater, hr. Storm og andre voksne som morer sig. Bogens kapitler er udformet som små historier, egnet til oplæsning fra ca. 5 år. Historien har iøvrigt været offentliggjort iBerlingske Tidendesommeren 1979.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørn E. Albert (skole)

d. 18. dec. 2018

En rablende skør krimi for børn og andre fornuftige folk med Frode, alle de andre rødder, hr Storm, frøknerne Irene TV og Ravn, alle beboere i Hjørnehuset. En skrækkelig løbehjulstyv er påspil, men Læris har en plan. Det lykkes at lime forbryderen fast til en parkbænk, og dagen efter afsløres det, at det er læreren. Han er dog mere glad for at løbe på løbehjul end for at stjæle, ogda de til sidst alle får en dille med løbehjul, ja, så stjæler læreren ikke mere. Vi får ellers lidt af alt det, der har gjort Kirkegaard til et begreb. Nye gags og gamle i ny form blandes, og detbliver til en mellemting mellem Gummi-Tarzan og Otto er et næsehorn. Glimrende til selvlæsning fra 2. klasse og oplæsning fra 5, år. Desværre blev det den sidste, og desværre fik OLK aldrig selvgjort bogen færdig, det kan godt mærket, selvom familien har gjort sig umage for at ramme tonen i sidste kapitel, der er skrevet på grundlag af efterladte notater.


Politiken

d. 9. jan. 1980

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 9. jan. 1980


Vendsyssel tidende

d. 10. feb. 1980

af

af

ms.

d. 10. feb. 1980


Jyllands-posten

d. 3. dec. 1979

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 3. dec. 1979


Folkeskolen

årg 96, nr 49 (1979)

af

af

Bent Rasmussen

årg 96, nr 49 (1979)


Jydske tidende

d. 17. nov. 1979

af

af

j

d. 17. nov. 1979


Lands-avisen Aktuelt

d. 17. dec. 1979

af

af

Steffen Larsen

d. 17. dec. 1979


Aarhuus stiftstidende

d. 31. okt. 1979

af

af

Birthe Gaden

d. 31. okt. 1979


Berlingske tidende

d. 5. dec. 1979

af

af

-st

d. 5. dec. 1979


Fyens stiftstidende

d. 19. feb. 1980

af

af

Peter V. Eriksen

d. 19. feb. 1980