Bøger / faglitteratur / biografier

Fyrste af Norden : en biografi om Christian 2.


Beskrivelse


Om renæssancekongen Christian den 2. (1481-1559), som overtog tronen i den skrøbelige Kalmarunion. Med udgangspunkt i samtidens kilder fremstilles kongen ikke blot som tyran men som en stor reformator, der lagde sig ud med den gamle adel og kirken.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 2018

af

af

Jens Rasmussen

d. 29. maj 2018

Den svenske historiker Erik Petersson kaster nyt lys på renæssancekongen Christian 2. som overtog tronen i den skrøbelige Kalmarunion. Petersson fremstiller ikke kun Christian som en tyran men som en stor reformator, der lagde sig ud med den gamle adel og kirken. Til alle historisk interesserede.

Det er den første moderne biografi om Christian 2. som traditionelt har haft et dårligt ry i Sverige. Petersson viser hvordan sejrherrerne altid skriver historien og dermed efterlader et billede af en blodtørstig tyran i Sverige og en tragisk taberskikkelse i Danmark. Men Christian var også en moderne konge, som ville bryde med middelalderens levevis og styrke borgerskabet på bekostning af den gamle adel og den romerske kirke. Kongen havde tætte bånd til Nederlandene, hvorfra han hentede inspiration til reformer. Vi kommer omkring kongens fald og hans landflygtighed og fangeskab. Først til sidst fokuseres der på Det Stockholmske Blodbad.

En underholdende og velskrevet biografi, som gør 1500-tallet levende for læseren. Petersson har gravet utroligt mange detaljer om magtkampe og hofintriger og også nogle sjove anekdoter frem, som alle, så mange år efter, giver et utroligt nuanceret billede at Christian 2.

En anden aktuel bog om Norden i 1500-1600-tallet er Herman Lindquis VasaerneKongens Fald. Christian 2. er omdrejningspunkt for Johannes V. Jensens romanklassiker Kongens FaldEn anden aktuel bog om Norden i 1500-1600-tallet er Herman Lindquis Vasaerne. Christian 2. er omdrejningspunkt for Johannes V. Jensens romanklassiker .


Kristeligt dagblad

d. 17. dec. 2018

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 17. dec. 2018


Berlingske tidende

d. 2. juli 2018

af

af

Bent Blüdnikow

d. 2. juli 2018


Krigshistorisk tidsskrift

Årg. 54, nr. 3 (2018)

af

af

Eva Valbum Berg

Årg. 54, nr. 3 (2018)