Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Gåden om Alaska


Beskrivelse


16-årige Miles starter på kostskole, hvor han bliver venner med den opfindsomme Oberst og den superdejlige og sexede Alaska, men en katastrofe gør en ende på hans sorgløse liv.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Jytte Kjær Schou

2006

En ualmindeligt vellykket romandebut henvendt til modne unge fra ca. 14 år. Det er en bog om highschool-liv og venskaber på en traditionsrig kostskole, med humoristiske scener, hvor eleverne flipper ud med smøger, sprut og practical jokes, eller gør deres første, famlende seksuelle erfaringer. Men det er også en bog med dybt alvorlige undertoner, når forfatteren tager fat på de store eksistentielle spørgsmål. Det er en livsbekræftende og underholdende bog, der både morer og griber læseren og indbyder til eftertanke. Det skyldes, at den så overbevisende kombinerer beskrivelsen af et ungdomsliv med fængende, psykologiske portrætter af de lidt skæve hovedpersoner og deres troværdige betragtninger over livet og døden. Forfatterens talerør er 16-årige Miles, en ensom nørd, der samler på berømte personers sidste ord. På kostskolen oplever han for første gang venskaber. Den opfindsomme Oberst og den skønne, men gådefulde og humørsyge Alaska fører an i løjerne, men alt forandres efter en forfærdelig ulykke. Miles og Obersten tvinges til at tage deres liv op til revision og finde deres egen vej gennem lidelsens labyrint, og Miles finder til slut et håb i "Det Store Måske", der venter os alle.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. jan. 2016

af

af

Christine Christensen

d. 19. jan. 2016

FØR levede Miles et trygt liv uden de store begivenheder. Så møder han Obersten og smukke, sexede og selvdestruktive Alaska og Miles liv tager en dramatisk drejning mod det fantastiske. EFTER bliver ingenting nogensinde det samme. For alle fra 14, der bare holder af en god historie.

Miles aka Proppen har levet det meste af livet som en venneløs ranglet teenager, der samler på afdøde personers sidste ord. Med et håb om forandring tager han til kostskolen Culver High og får både venner, oplevelser og følelsesmæssige udfordringer nok til et helt liv.

Sjov, alvorlig, livsbekræftende og vedkommende ungdomsbog om at opleve en skelsættende begivenhed, der for evigt vil danne et før og et efter. Med Greens vanlige blanding af almindelige teenageproblemer og livets store eksistentielle spørgsmål. Meget fine og troværdige hovedpersoner, der hver har deres at slås med og deres filosofiske betragtninger over livet og døden.

Denne 10 års jubilæumsudgave indeholder ikke tidligere udgivet ekstramateriale, der giver et indblik i, hvordan bogen blev til fra forfatterens og redaktørens synspunkt. Derudover en masse spørgsmål, som Green løbende har fået fra dedikerede læsere. Minder mest af alt om hans egen Paper towns.


Information

d. 24. juni 2014

af

af

Kamilla Löfström

d. 24. juni 2014


Børn & bøger

Årg. 59, nr. 7 (2006)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 59, nr. 7 (2006)