Bøger / skønlitteratur / roman

Gadens roman


Beskrivelse


Kollektivroman der udspiller sig blandt nogle af beboerne i en opgang i Baggesensgade på Nørrebro. Der er stor armod og fattigdom med dertil hørende sygdom, druk og ruin, men også kærlighed og håb om en bedre tilværelse.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. juli 2018

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 20. juli 2018

Kollektivroman fra 1896, der udspiller sig blandt nogle af beboerne i en opgang i Baggesensgade på Nørrebro. Der er stor armod og fattigdom med dertilhørende sygdom, druk og ruin, men også kærlighed og håb om en bedre tilværelse. Letlæst og fascinerende bog for alle gode romanlæsere.

"Gadens roman" udkom første gang i 1896 og beskrev de hårde livsvilkår for de mange dårligt aflønnede arbejdere, der under industrialiseringen stuvede sig sammen i storbyernes lejekaserner. Romanen foregår på Nørrebro i København, og i en opgang i Baggesensgade møder vi flere af beboerne, blandt andet familien Jakobsen. De lever fattigt, har ikke heldet med sig, og konen må nærmest slide sig selv op ved at vaske for folk. Sønnen Rudolf får dog læreplads som murer og bliver kæreste med en cabaretsangerinde, så det levende beværtningsmiljø skildres også. Forfatter Lauritz Petersens debutbog "Mennesker" fra 1891 optrykkes også. Det er tre mindre fortællinger, blandt andet om en skærvehuggers beruselse. Bagerst fortæller Johanne Kirstine Fall i et efterord om Lauritz Petersen (1868-1951).

Det var en stor fornøjelse af læse "Gadens roman", der er skrevet i et frisk sprog med malende og rammende beskrivelser.

Et uddrag af "Gadens roman" er med i antologien Proletar fra 2017. I Sandalserien planlægges også at udgive Carl Hansen Fahlbergs "Spild" og Rud Langes "Drømme" fra henholdsvis 1905 og 1910.