Bøger / skønlitteratur / roman

Gamle mestre


Beskrivelse


Rammen om romanen er Kunsthistorisk Museum i Wien, hvor musikkritikeren Reger hver anden formiddag i 30 år har opsøgt Tintorettos maleri af "Den hvidskæggede mand" med det formål at finde en graverende fejl. Bogen består i høj grad af Regers kyniske monologer og kritik af alt, hvad der har med europæisk og østrigsk kunst og kultur at gøre.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. jan. 2016

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 8. jan. 2016

Læsere af tysksproget litteratur kan glæde sig til en mesterlig og stærkt underholdende roman af den østrigske enfant terrible, Thomas Bernhard.

Rammen om romanen er Kunsthistorisk Museum i Wien, hvor den højtrespekterede musikkritiker, Reger, hver anden formiddag i mere end 30 år har besøgt Bordone-salen. Her sidder han på en bænk foran Tintorettos maleri af "Den hvidskæggede mand", som han manisk undersøger med det formål at opdage en graverende fejl. Bogen udgøres fortrinsvis af Regers kyniske monologer, som formidles til læseren af bogens jeg-fortæller, Atzbacher. Reger kritiserer nådesløst og hjerteskærende alt, hvad der har med østrigsk/europæisk kunst at gøre, fx kunsthistorien, musikken, litteraturen og østrigerne. Sammen med UndergængerenTræfældning og Træfældning udgør "Gamle mestre" Thomas Bernhards (1931-89) kunstnertrilogiRammen om romanen er Kunsthistorisk Museum i Wien, hvor den højtrespekterede musikkritiker, Reger, hver anden formiddag i mere end 30 år har besøgt Bordone-salen. Her sidder han på en bænk foran Tintorettos maleri af "Den hvidskæggede mand", som han manisk undersøger med det formål at opdage en graverende fejl. Bogen udgøres fortrinsvis af Regers kyniske monologer, som formidles til læseren af bogens jeg-fortæller, Atzbacher. Reger kritiserer nådesløst og hjerteskærende alt, hvad der har med østrigsk/europæisk kunst at gøre, fx kunsthistorien, musikken, litteraturen og østrigerne. Sammen med Undergængeren og udgør "Gamle mestre" Thomas Bernhards (1931-89) kunstnertrilogi.

Et mesterværk, som bl.a. får læseren til at reflektere over kunstens formål og betydning. Som TBs øvrige værker er den ikke helt let at læse, der er, karakteristisk for TBs bøger, fx ingen kapitelinddeling eller afsnit, og hans kompromisløse stil vil helt sikkert ikke tiltale alle. Andre læsere vil elske det.

Læs også TBs fem små, mageløse selvbiografiske romaner, der starter med ÅrsagenModstandens melankoli. Ungarske László Krasznahorkais roman Modstandens melankoli minder, sprogligt set, om TBLæs også TBs fem små, mageløse selvbiografiske romaner, der starter med Årsagen. Ungarske László Krasznahorkais roman minder, sprogligt set, om TB.


Berlingske tidende

d. 5. feb. 2016

af

af

Jørgen Johansen

d. 5. feb. 2016


Politiken

d. 17. jan. 2016

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 17. jan. 2016


Information

d. 23. jan. 2016

af

af

Thomas Thurah

d. 23. jan. 2016


Standart

Årg. 30, nr. 2/3 (2016)

af

af

Simon Lorentzen

Årg. 30, nr. 2/3 (2016)