Bøger / skønlitteratur / roman

Generthed og værdighed


Beskrivelse


En satirisk og samfundskritisk roman om en midaldrende norsk gymnasielærer der går amok overfor eleverne, da han ikke kan få sin paraply åbnet. Mens han går rundt i regnen tænker han tilbage på studietiden og sit ægteskab.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. feb. 2017

af

af

Birgit Sloth

d. 6. feb. 2017

Mesterlig roman om en midaldrende norsk gymnasielektor der går amok foran eleverne, da han ikke kan få sin paraply åbnet. Mens han går i regnvejret tænker han tilbage på studietiden og sit ægteskab. Med let satire og samfundskritik gives et overbevisende psykologisk portræt, der vil fryde alle læsere af kvalitetslitteratur.

Fortællingen om Elias Ruklas liv begynder i en norsktime, hvor han oplever en ny indsigt i Ibsens Vildanden, som han ellers har gennemgået i 25 år. Eleverne er totalt uinteresserede, og umiddelfart er det denne oplevelse, der udløser hans raseri. Men det efterfølgende tilbageblik på det ulige venskab med den udadvendte Johan og ægteskabet med den smukke Eva giver en større forståelse for Elias' udvikling. Romanen blev i 2007 kåret til den bedste norske roman fra 1990'erne, og den har vundet flere internationale priser.

Det er glædeligt at denne roman, der har fået klassikerstatus, endelig kommer i en dansk oversættelse. Romanen giver et stærkt billede af en mand, hvis livsgrundlag fragmenterer, da han oplever den klassiske kulturs forfald. Sproget er skarpt og præcist, men bruger en del litterære referencer til at karakterisere personerne. Kendskab til Vildanden og klassisk litteratur er derfor en fordel.

I de tre klassikere Nattog til LissabonStonerDet forsømte forår, Stoner og Det forsømte forår møder læseren også lektorer, der ikke følger med samfundets udviklingI de tre klassikere Nattog til Lissabon, og Det forsømte forår møder læseren også lektorer, der ikke følger med samfundets udviklingI de tre klassikere Nattog til Lissabon, Stoner og møder læseren også lektorer, der ikke følger med samfundets udvikling.


litteratursiden.dk

d. 15. mar. 2017

af

af

Daniel Boysen

d. 15. mar. 2017

Interessant og rablende portræt af en midaldrende, lettere alkoholiseret lektor og hans vendepunkt i tilværelsen. For snart ti år siden læste jeg for første gang Dag Solstads roman ’ Genanse og verdi...


Kristeligt dagblad

d. 24. feb. 2017

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 24. feb. 2017


Jyllands-posten

d. 24. feb. 2017

af

af

Jon Helt Haarder

d. 24. feb. 2017


Berlingske tidende

d. 25. feb. 2017

af

af

Søren Kassebeer

d. 25. feb. 2017


Weekendavisen

d. 24. feb. 2017

af

af

Liselotte Wiemer

d. 24. feb. 2017


Information

d. 11. mar. 2017

af

af

Torben Brostrøm

d. 11. mar. 2017


Kristeligt dagblad

d. 10. juni 2017

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 10. juni 2017