Bøger / faglitteratur / bibliografier

Genforeningen 1920 : da Danmark blev samlet


Beskrivelse


En række nøglepersoner følges, som på deres egen måde bidrog til at Nordslesvig blev forenet med Danmark. Optakt, folkeafstemning og festerne i 1920 beskrives og illustreres, bl.a. da kong Christian X red over det, der tidligere havde været Kongeå-grænsen mellem Danmark og Tyskland.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. okt. 2019

af

af

Jens Rasmussen

d. 18. okt. 2019

Fagbog i stort format om Genforeningen i 1920. Bogen følger en række nøglepersoner, som på deres egen måde bidrog til at Nordslesvig blev forenet med Danmark. For alle interesserede i Danmarks og Sønderjyllands historie.

Historikeren Simon Kratholm Ankjærgaard beskriver optakt, folkeafstemning og festerne i 1920 i et illustreret bogværk, udgivet i anledning af 100-års jubilæet for Genforeningen. Bogen viser at det bestemt ikke var en naturlov at Nordslesvig skulle vende tilbage til Danmark, men skyldtes hårdt lobbyarbejde af danske politikere og sønderjyder, både i København og i Berlin. Bogen kommer godt rundt om udenrigsminister Scavenius' kompromissøgende politik, der stod i modsætning til Ionas Collins Danevirkebevægelse, som ønskede Danmark til Ejderen. Med billeder i helsidesstørrelse, både i sort/hvid og farve.

Det er en rigtig flot og værdig udgivelse, som både går i dybden med forløbet op til Genforeningen og de bevægende dage efter Christian X overskred grænsen. Mange danskere har en rudimentær viden om Genforeningen, som har stået i skyggen af besættelsestiden. Bogens mange illustrationer er stemningsfulde og de danske og tyske valgplakater, sat op på et dobbeltopslag, er fascinerende i deres forskelligartede billedsprog.

Der findes endnu meget lidt tidssvarende om emnet. Men Genforeningen er en anden ny titel fra 2019.


litteratursiden.dk

d. 19. nov. 2019

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 19. nov. 2019

Der vil uden tvivl komme flere bøger om Genforeningen frem til 100-årsdagen i 2020, men Simon Kratholm Ankjærgaards bog vil blive stående som et af de helt store værker. Simon Kratholm Ankjærgaard har...


Politiken

d. 6. jan. 2020

af

af

Ulla Tofte (f. 1968)

d. 6. jan. 2020


Weekendavisen

d. 15. nov. 2019

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 15. nov. 2019