Bøger / skønlitteratur / romaner

Gennem et koldt land


Beskrivelse


En samling unge forsøger at revitalisere byen Theresiensstadt. De får bygget et underholdningscentrum op, til at suge penge ud af holocaustturisterne, der valgfarter til dødslejren. Men i Hviderusland findes et andet helvede på jord, et djævelens værksted, der trænger til verdens bevågenhed.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. juni 2018

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 6. juni 2018

En navnløs gedehyrde begynder sit arbejde med at revitalisere byen Theresienstadt. Han får bygget et helt underholdningscentrum op, til at suge penge ud af holocaustturisterne og de slægtsjægere, der valgfarter til dødslejren. Men der findes også et andet helvede på jord, et som trænger til verdens øjne. Til læsere af nye europæiske romaner.

Vi følger den unavngivne fortæller og en gruppe sære individers forsøg på at redde dødens by: Theresienstadt. Man ønsker at jævne den med jorden, men de modsætter sig og for at skaffe penge, starter de en turistindustri op, rettet mod de besøgende i byen, de tilrejsende holocaustturister og slægtsjægerne, efterkommere af de overlevende eller døde. Deres forretning udvides, og bliver en absurd pengemaskine. Fortælleren hyres til at rejse til byen Katyn i Hviderusland - den sidste europæiske diktaturstat - en by hvis hele befolkning blev udslettet i 2. verdenskrig. Bogen har efterskrift om tjekkisk litteratur og Topols forfatterskab.

Det er en mærkelig bog, en surreal metaforisk, kulsort humoristisk og dystopisk fortælling, med et uafrysteligt skræmmende billede af verden. Forfatteren formår at få skrevet noget uhyre vigtigt om både fortiden og nutiden, med nogle sære skæbner, som taget ud af en Fellini film. En stærk bog.

Pavel Kohout, Imre kertesz og Ivan Klima er andre oversatte tjekkiske forfattere der kan anbefales og som også har beskæftiget sig med holocaust.


Kristeligt dagblad

d. 9. jan. 2019

af

af

Mads Rosendahl Thomsen

d. 9. jan. 2019


Jyllands-posten

d. 28. apr. 2019

af

af

Mikael Busch

d. 28. apr. 2019


Weekendavisen

d. 14. dec. 2018

af

af

Kathrine Tschemerinsky

d. 14. dec. 2018


Information

d. 15. mar. 2019

af

af

Niels Barfoed

d. 15. mar. 2019


Standart

Årg. 33 nr. 2 (2019)

af

af

Rasmus Steffensen

Årg. 33 nr. 2 (2019)