Bøger / skønlitteratur / roman

Gennem natten og vinden


Beskrivelse


Livet som alenemor for Johanne er kaotisk, og det er svært at leve op til leve op til omgivelsernes krav om normalitet. Hun undviger, hælder vodka på sin drikkedunk og klarer endnu en dag - indtil hun møder den illegale indvandrer Dima.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2019

af

af

Karina Høyer

d. 4. okt. 2019

Livet som alenemor er kaotisk, og det er svært både at huske madpakker, skiftetøj og mødetider på én gang. En rå og kaotisk fortælling om udsatte liv. For læsere af moderne litteratur og poetiske samfundsskildringer.

Johanne bor alene med sin søn Tore. Hun er intelligent og fik skolens højeste snit i gymnasiet. Men livet som alenemor er kaotisk og forsøget på at få hverdagen til at hænge sammen drukner i øl og billig vodka. Pædagogerne i Tores børnehave er bekymrede for drengen, der dag efter dag møder op i børnehave snavset og uden madpakke, og de bliver nødt til at lave en indberetning. Johanne møder tilfældigt Dima, der opholder sig ulovligt i Danmark og deres liv flettes ind i hinanden.

En meget fin og velskrevet lille roman om livet på kanten af samfundet. Sproget er råt og ufiltreret, og man kan næsten lugte det snavsede tøj og håndklædet, der aldrig bliver skiftet. Man kan se den lille lejlighed for sig, hvor skidt og rod og dårlig samvittighed hober sig op. Johanne forsøger at leve op til de forventninger, der er til livet som kvinde og alenemor, men det hele bliver en uoverskuelig opgave for Johanne, der i stedet for at tage imod den hjælp, der viser sig for hende, skubber alting fra sig - alting på nær sin søn.

Rollen som mor har forfatteren tidligere skrevet om i MorLastRud. Last handler også om en kvinde, der ikke befinder sig godt i rollen som mor. Sprogets råhed og Johannes deroute minder om RudRollen som mor har forfatteren tidligere skrevet om i Mor. handler også om en kvinde, der ikke befinder sig godt i rollen som mor. Sprogets råhed og Johannes deroute minder om RudRollen som mor har forfatteren tidligere skrevet om i Mor. Last handler også om en kvinde, der ikke befinder sig godt i rollen som mor. Sprogets råhed og Johannes deroute minder om .


litteratursiden.dk

d. 18. okt. 2019

af

af

Mai Villadsen Ruby

d. 18. okt. 2019

Maja Lucas skriver endnu engang skarpt og ublufærdigt om moderskabets mislyde og tabubelagte problematikker i stilsikker roman. Jeg vil gerne hjælpe dig, mor ( ) Skal jeg selv gå hen i børnehaven? I ’...


Politiken

d. 19. okt. 2019

af

af

Benedicte Huang (f. 1991)

d. 19. okt. 2019


Information

d. 25. okt. 2019

af

af

Lone Nikolajsen

d. 25. okt. 2019


Weekendavisen

d. 18. okt. 2019

af

af

Klaus Rothstein

d. 18. okt. 2019


Standart

Årg. 34 nr. 1 (2020)

af

af

Merete Enggaard Jakobsen

Årg. 34 nr. 1 (2020)