Bøger / skønlitteratur / roman

Genstart : krimi


Beskrivelse


Genforskeren Sarah Bermann bliver viklet ind i en mordsag, der involverer en gruppe amish, FBI og ikke mindst hendes egen fortid. For elskere af videnskabskrimier.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. okt. 2013

af

af

Sanne Caft

d. 18. okt. 2013

Forfatterens debut. En krimi til dem, der har støvsuget markedet. Den blander kompliceret genetik med klassiske opklaringselementer.

Foregår i USA, hvor de to hovedpersoner kommer fra forskelligartede miljøer. Den unge amish, David, er på rumspringa og blandes ind i et mord på det kollegium, han bor på. Retsmedicineren Sarah kobles på sagen og fascineres af den fremmedartede verden af manuelt arbejde og religiøsitet, der ligger så langt fra hendes egen. En målrettet og nådesløs gruppe er ude efter Davids slægt af Swartzenstruberne og myrder løs. Det handler bl.a. om HIV, hævn og homoseksualitet. Og om en genetisk mutation som giver en fanatisk gruppe anledning til at jagte religiøse mindretal og små befolkningsgrupper. Spændingskurven er fin nok, detaljerne mange og opfindsomheden stor. Præmissen holder og foldes ret omstændigt ud i et meget "Hercule Poirotsk" opklarende afsnit til sidst.

Denne krimi læner sig over mod spændingsgenren og videnskabskrimien. En ny serie af Linda Castillo Tvunget til tavshed og Bøn om tavshed foregår også i amishmiljøet men er mere humoristisk-tør. Mindelser om fx Fay Kellermans krimier med Peter Decker og Rina, der udspiller sig i et for mange lige så eksotisk samfund, nemlig det jødiske. Dinosaurens fjer blander også videskab med krimi, men dog er forfatteren her mere omstændig i sin skrivestil og mere fokuseret på action frem for følelser.

Videnskabskrimi, der er bedre end omslaget. Til mandlige spændingslæsere. Debut.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. juli 2022

af

af

Katrine Skovgaard Rasmussen

d. 22. juli 2022

Genforskeren Sarah Bermann bliver viklet ind i en mordsag, der involverer en gruppe amish, FBI og ikke mindst hendes egen fortid. For elskere af videnskabskrimier.

Romanen kører i fire spor. Sarah Bermann er genforsker, der på mystisk vis bliver sat til at hjælpe i en sag af FBI-agten Dennis Lineker, som også har en fortid, der bliver relevant. Den unge amish David Stoltzfus bliver mistænkt for mordet på en ung pige og flygter tilbage til sit trossamfund, hvor vi også følger hans familie. Sarah opdager afvigelser i Davids DNA og senere sit eget. Romanen skifter fra at handle om mordgåden til at handle om det DNA-mysterium, der er om David og hans familie og den forfølgelse, de står overfor.

Det er en actionmættet fortælling og siderne vender sig selv. Der er grundige beskrivelser af videnskaben. Handlingen stormer derudaf, og nogle ting lader til at ske for at plottet kan hænge sammen og ikke fordi det giver realistisk mening, som fx at David bliver sendt direkte på politistationen. Karaktererne virker lidt flade og især kærlighedsplottet virker forceret.

Titlen er tidligere udkommet i en anden udgave: GenstartDinosaurens fjer. Sproget er blevet revideret gevaldigt i denne nyudgivelse, og bogen er blevet ca. 200 sider kortere. Sissel-Jo Gazans bøger som fx Dinosaurens fjer har også en videnskabelig vinkel, her er karaktererne dog mere helstøbteTitlen er tidligere udkommet i en anden udgave: Genstart. Sproget er blevet revideret gevaldigt i denne nyudgivelse, og bogen er blevet ca. 200 sider kortere. Sissel-Jo Gazans bøger som fx har også en videnskabelig vinkel, her er karaktererne dog mere helstøbte.