Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Gerningsmænd


Beskrivelse


En ung mand fortæller om sine bedste venner fra folkeskolen. Om livet i en kedelig soveby, om ballade, facade, knallerter og piger. Og om en forbrydelse, de begik den sidste sommer.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. sep. 2010

af

af

Pia Boisen Michelsen

d. 6. sep. 2010

Ungdomsroman fra 14 år om syv teenagedrenges venskab og om katastrofen - en gruppevoldtægt - der ligesom bare sker. Historien egner sig bedst til rutinerede læsere af ungdomsbøger, voksne samt de ældste klassers danskundervisning.

En ung mand ser tilbage på den sidste sommer efter folkeskolen. Han fortæller om sine venner, deres broderskabslignende forhold og om livet bag facaden i en soveby på Sjælland. Bogen er opdelt i syv kapitler/temaer. Sidste kapitel hedder "Hemmeligheder", og det er her drengenes voldtægt af veninden Merete sker, broderskabet ender og skylden begynder. Jeg-fortælleren siger ikke meget om sig selv, men forholder sig hele tiden til begivenhederne som del af en gruppe. Bogen kræver en tålmodig læser, som kan vente på at trådene samles. Til gengæld gør indsigten i de syv drenges liv, at man er lige så målløs over hændelsen, som drengene selv. Forfatteren har skrevet en del ungdomsbøger, herunder klassikeren De gale, 2009. Sproget er helt i top og så autentisk, at historien virker sandfærdig.

Der findes stort set ingen skønlitterære ungdomsbøger om unge krænkere. I faglitteraturen kan man bl.a. læse om emnet i Ud af mørket : om unge, voldtægt og andre seksuelle overgreb, 2005.

Flot, barsk og tankevækkende ungdomsroman om unge, der begår voldtægt. En lidt smal bog med sin gradvise plot-opbygning og mange lag, men absolut værd at læse og reflektere over.


Jyllands-posten

d. 20. nov. 2010

af

af

Karen Lise Søndergaard Brandt

d. 20. nov. 2010