Bøger / skønlitteratur / roman

Gespenst


Beskrivelse


Barsk udviklingsroman om Frost og hans venner fra Ringkøbing, og et liv fyldt med omsorgssvigt, vold og kriminalitet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. sep. 2019

af

af

Michael Linde Larsen

d. 13. sep. 2019

Barsk roman fra Ringkøbing om Jacob, eller Frost som han foretrækker at blive kaldt, og en opvækst fyldt med vold og mistrivsel. Vi er i den barske ende af de socialrealistiske bøger, og dermed henvender bogen sig bl.a til læsere af Lisbeth Zornig.

Frosts mor er alkoholiker, hun skifter jævnligt sine voldlige mænd ud, og Frost lærer i en tidlig alder, at livet er hårdt, hvis man vil klare sig. Senere indleder han en kriminel løbebane, og de få lyspunkter, fx i form af en hamster og en kæreste, slukkes hurtigt. Han holdes oppe af venskabet med specielt Tommy. Men varer det evigt, og hvor meget kan et menneske holde til, før det siger stop? Som i de øvrige bøger af Lasse Løgager er noget af historien baseret på virkelige begivenheder, mens andet er fantasi. Bogen er den anden med Frost, Monty og Tommy. Den første er Skyggefald.

Det er alt andet end en feel good-roman. Sprækkerne af håb er ganske få i Frosts liv, og læseren får et kig ind i en verden af forfald og trøstesløshed. På den måde fungerer bogen som et stærkt stykke socialrealisme. Beskrivelserne af personerne er lidt ujævne, og det er den barske handling og det letlæselige sprog, som bærer læseren gennem romanen. Forfatteren skriver, at bogen kan læses selvstændigt, men man får størst udbytte, hvis de to bøger læses i en sammenhæng.

Vi er i samme barske miljø som i Sus af Jonas T. Bengtsson.