Bøger / faglitteratur

Gestapo i Aalborg : vold og terror 1943-1945


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. nov. 2015

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 18. nov. 2015

I efteråret 1943 etablerede det hemmelige tyske politikorps Gestapo sig i Aalborg og udgjorde sammen med deres danske håndlangere en meget farlig modstander for modstandsbevægelsen. For besættelsesinteresserede især med nordjysk baggrund.

Besættelsestiden gik hårdt ud over Aalborg, hvor Gestapo holdt sit indtog efter samarbejdspolitikkens sammenbrud. Den, der faldt i kløerne på Gestapo her, kunne forvente det værste, for under forhørene i hovedkvarteret på Højskolehotellet blev der anvendt yderst hårdhændede metoder. Med bogen fortsætter forfatteren sin fortælling fra byens dramatiske besættelseshistorie, både i det bredere perspektiv og med de mange lokale episoder i området med razziaer, tilfældige nedskydninger, schalburgtage og modstandsbevægelsens egne stikkerlikvideringer. Der afsluttes med retsopgøret efter 1945, som alene i Aalborg området resulterede i fem fuldbyrdede dødsdomme og en række lange fængselsstraffe.

En letlæst dramatisk besættelses- og lokalhistorisk bog om besættelsestidens Aalborg. Fremstillingen har populærhistorisk tilgang og bevæger sig fint mellem lokalperspektivet og den overordnede besættelsesramme. Bogen er velresearchet og illustreret med et godt billedmateriale af lokale s/h samtidsfotos. Hertil kommer en god analyserende skildring af tyskerhåndlangernes motiver og sociale baggrund.

Om emnet se også Krigens byBesættelsestiden i Nordjylland 1940-1945 og Besættelsestiden i Nordjylland 1940-1945Om emnet se også Krigens by og .