Bøger / skønlitteratur / roman

Gideon fra Scotland Yard


Beskrivelse


Krimi. Klassisk britisk krimi, hvor kriminalkommissær Gideon fra Scotland Yard er på jagt efter en forbryder med tilnavnet "Snigeren".

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. maj 2015

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 21. maj 2015

Klassisk krimi af J.J. Marric for læsere som ynder klassisk britisk spænding, som den var bedst i 1950'erne.

John Creasey (1908-1973) skrev mere end 600 titler og benyttede sig af 28 forskellige pseudonymer. Som J.J. Marric skrev han i årene 1955 til 1976 i alt 21 romaner om kriminalkommissær George Gideon fra Scotland Yard, hvor denne er den første. I plottet er kriminalkommissær Gideon på jagt efter en morder og forbryder endnu inden forbryderen gør alvor af sine forbrydelser. Forbryderen, der snart får tilnavnet "Snigeren" overfalder sin ofre i ly af den tåge London er berygtet for. Overfaldene sker med kvælertag og med kniv, og forbryderen tager hver gang en hårlok af sit offer. Tidsmæssigt foregår plottet i ca. 1950'erne, hvor Gideon er bag rattet i sin "velholdte Wolsey". En mand, hvis skift i temperament forfatteren bl.a. beskriver sådan: "en brølende løve med kobberrøde kinder og tordnende røst.".

Her er dømt klassisk krimi med en interessant personlighed som opdager og kommissær. Er man til klassisk britiske krimier er det bestemt værd at snuppe et Gideon-mysterium på hylden. Forlaget påtænker at udgive 13 af de 21 romaner.

Kan sammenlignes med forfattere som Georges Simenon og Erle Stanley Gardner. Originaludgaven er fra 1955. Der findes en dansk udgave fra forlaget Fremad fra 1976: Gideon fra Scotland Yard.