Bøger / faglitteratur

Glemte danskere : helgener i Danmarks skabelse


Beskrivelse


Beretning om helgeners betydning for udviklingen af dansk, kristen identitet. Henvender sig primært til interesserede i kirkehistorie.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. sep. 2022

af

af

Hamide Kara

d. 23. sep. 2022

Beretning om helgeners betydning for udviklingen af dansk, kristen identitet. Henvender sig primært til interesserede i kirkehistorie.

Forfatter Brian Patrick Mcguire skriver, at det som historiker er hans opgave at forsøge at trænge igennem moderne myter og misforståelser. Han giver adgang til datidens trosforestillinger, hvor helgener udgør en central rolle i de troendes liv. "(...) i den kristne forestillingsverden var en helgen vidne til Guds almagt og fungerede som amicus dei, Guds ven". Med overskrifter som "Den første danske helgen: en tysker", "En helgen på trods: Knud den hellige og Odense", "Margrethe af Roskilde, Danmarks eneste kvindelige helgen" m.fl. beskrives helgenkultens udbredelse og anvendelse i Danmark, især i perioden 1100-1300. Der er en liste over kilder og baggrund for hvert kapitel.

Patrick Mcguire er professor i historie og har været lektor for græsk og latins middelalderfilologi ved Københavns Universitet. Forfatterens viden og detaljeorientering kommer til udtryk i det gennemarbejdede værk, som giver indsigt i dansk kulturhistorie, samt i hvordan dansk identitet udviklede sig og blev en del af den kristne kirke i Vesteuropa. Bogen er sprogligt letforståelig, og man kommer tæt på de glemte danske helgener som vidnesbyrd om, hvordan middelalderens Danmark blev et kristent samfund.

En anden titel om danske helgener er: Sankt Kjeld af Viborg.


Kristeligt dagblad

d. 6. dec. 2022

af

af

Søren Hermansen (f. 1951-02-07)

d. 6. dec. 2022