Bøger / faglitteratur / opskrifter

God mad let at lave


Beskrivelse


Varieret kost lavet fra bunden serveret med masser af grundig information om bl.a. tilberedning, ernæring og tilsmagning. Med mindre madspild, flere grønne retter og mere sansning i køkkenet. Til alle aldre og køn og særligt til dem, der spiser både grønt, kød og gluten.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. juni 2011

af

af

Lene Hedengran Rasmussen

d. 29. juni 2011

Grundbogen der henvender sig til alle, der skal lave mad - både nybegyndere og erfarne kan være med.

Så er der igen en revideret udgave af denne klassiske grundkogebog, der udkom første gang i 1973. Forrige udgave blev udgivet i samarbejde med FORMIDLERNE (...husholdning, ernæring og sundhed); denne gang er den udgivet i samarbejde med Danmarks Lærerforening. I denne 8. udgave er medtaget en ny forkortelse: C-temp. = centrumstemperatur. Kapitlerne følger nogenlunde forrige udgave. Gryn og mælk er denne gang indeholdt i kapitlet om pasta mv., og småretter og pålægs-kapitlet er blevet til: Sandwich, smørrerød, pålæg, småretter m.m. Der er stadig køkkenleksikon og stikordsregister bagest. Ifølge forordet er der brugt en ny opsætning og flere billeder end tidligere. Alle opskrifter er beregnet til 4 personer (2 voksne og 2 børn - hvis der ikke står andet), og ingredienserne står praktisk nok i den rækkefølge de skal bruges i opskrifterne. På omslagets inderbagside er der igen mærkater - denne gang er de nye: Fairtrade og Nøglehullet.

Sidste gennemgribende revidering af bogen var i 2006. Der findes andre grundkogebøger, men denne er efter min mening grundkogebogen over dem. alle.

Ny udgave af en rigtig god, klassisk grundkogebog, der ikke erstatter den tidligere udgave, men kan bruges til at supplere op.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. nov. 2015

af

af

Line Hoffgaard

d. 24. nov. 2015

Klassikeren i det danske køkken "God mad - let at lave" nu i en revideret udgave. En grundkogebog til privat brug og undervisning for både nybegynderen og den erfarne fra 14 år.

9. reviderede udgave af God mad, let at lave udgivet af Danmarks Lærerforening. En grundkogebog i det danske køkken med retter lige fra klassisk flæskesteg og forloren hare til moderne opskrifter på fx Tandoori Masala og Kartoffel-feta-pizza. Bogen tager udgangspunkt i råvarerne og indleder hvert kapitel med information om råvarens ernæringsværdi, holdbarhed, anvendelse m.v. Dertil er der kapitler om basislageret, madplaner, udstyr, køkkenhygiejne, om at spare på energien og ernæringGod mad let at lave.

Langt hen ad vejen de samme kapitler og opskrifter men i et opdateret layout, hvad angår formidlingen. Bogen præsenterer sig mere brugervenligt i den nye udgave.

En klassiker på linje med Frøken Jensens kogebog (Ved Simonsen og Skronski). I forhold til 8. udg. er denne 70 sider længere og formatet større. De fleste opskrifter er gengangere, der er dog ændret en smule i nogle opskrifter og der gives forslag til andet tilbehør. 2 nye afsnit om bælgfrugter samt gryn og grød. Få ændringer på billedsiden og i teksten. Opskrifternes titler er blevet fremhævet og energifordeling er fjernet. De 10 kostråd er revideret og der er nu et års-hjul for grøntsager.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. sep. 2020

af

af

Laura Winding

d. 11. sep. 2020

Varieret kost lavet fra bunden serveret med masser af grundig information om bl.a. tilberedning, ernæring og tilsmagning. Med mindre madspild, flere grønne retter og mere sansning i køkkenet. Til alle aldre og køn og særligt til dem, der spiser både grønt, kød og gluten.

En klassisk, dansk grundbog i madlavning og madkundskab, som senest er udgivet i 2015: God mad, let at lave. Denne udgave indeholder bl.a. afsnit som Minimer madspild og Vegetarmad. Bogen kommer omkring basislager, madplaner, udstyr, hygiejne og ernæring, og giver samtidig detaljerede instruktioner fx filetering af fisk og forskæring af dyrekølle. Hvert afsnit omhandler én råvare eller én kategori som fx bagværk - herunder opbevaring, tilberedning og opskrifter. Ingen forslag til veganske alternativer. FarvefotosGod mad let at lave.

Gennemprøvede opskrifter, der er lette at følge og masser af solid viden om råvarer og håndtering af dem. Man studser over at portionsstørrelserne i kød-afsnittet er uændrede siden 2015, hvor de endda var steget fra ældre udgaver af bogen. Ældre retter, som måske ikke længere er så appellerende er røget ud; fx sprængt tunge og kalvehaleragout. Forsiden lover mere grøn mad, men forskellen fra ældre udgaver er lille, ligesom menuforslagene er uændrede.

Der er flere fotos og flere eksotiske indslag som fx falafel, chili sin carne og raita i denne nye udgave. En anden gedigen grundbog er: MadMeyers Når du flytter hjemmefra. Meyers Når du flytter hjemmefra kommer også godt i dybdenDer er flere fotos og flere eksotiske indslag som fx falafel, chili sin carne og raita i denne nye udgave. En anden gedigen grundbog er: Mad. kommer også godt i dybden.


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 21. jan. 2016

af

af

Winnie From Thesbøl

d. 21. jan. 2016