Bøger / skønlitteratur / dramatik

Godmorgen, Columbus : daglig tale


Beskrivelse


Prosalyriske forløb, formet som gensidig udveksling af monologer mellem dels Emil og pigen Columbus, dels Emil og pigen Nico i Stockholm og på Gotland i 2002.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. aug. 2009

af

af

Kent Skov

d. 19. aug. 2009

En bog for de interesserede i den nye danske forfatterscene og de nye tendenser i litteraturen, der bevæger på tværs af genrerne kortprosa, drama og lyrik.

Godmorgen, Columbus er anden del af digttrilogien Daglig tale. Teksten her fremtræder som ren prosatekst sat op som dialog og kan læses som et minimalistisk kammerdrama. Vi møder kvinden Columbus og manden Emil i en samtale, der former sig som en gensidig udveksling af monologer. Columbus er en tænksom og udadvendt ung kvinde, der har en kritikbåren sympati for det alternative ungdomsmiljø. Først da Columbus åbenbarer lidt sårbarhed kommer Emil efter sin indledende monolog - en intens og koncis observation af en kvinde - ind i samtalen igen. Herfra skabes et dynamisk spændingsfelt i dialogen både mht. det sproglige, hvor personernes rygetempo sætter rytmen i samtalen, og spillet mellem de to personligheder, følelser, meninger og seksualitet. Teksten er på en gang konkret og abstrakt. Tid og rum er stort set fraværende - samtalestederne Stockholm og Gotland, Columbus' barndomssted, fremstår fx som postulater og materialiseres ikke, og det styrker historien. Kun ordene og de konkrete udsagn slår komprimeret igennem i et spændstigt forløb, der folder sig mere og mere ud undervejs.

MT har skrevet lyrik, essays, artikler og eksperimenterende prosa, og bogen her danner en selvstændig parallel til første del.

En absolut interessant og genrebrydende prosatekst, der har et spændende sprogligt og fortællemæssigt potentiale.


Sentura [online]

d. 14. okt. 2009

af

af

Tina Charlotte Møller

d. 14. okt. 2009


Weekendavisen

d. 28. aug. 2009

af

af

Lars Bukdahl

d. 28. aug. 2009


Information

d. 27. aug. 2009

af

af

Martin Johs. Møller

d. 27. aug. 2009Informationer og udgaver