Bøger / faglitteratur / biografier

Gør det nu! : Kaptajn Jespersen & stavgymnastikken


Beskrivelse


Kaptajn Jespersen (1883-1963) var en forgangsmand indenfor dansk idræt. Han var bl.a. kendt for radioens morgengymnastik og for udsagn som "Den der ranker sig, slanker sig". Med øvelser i stavgymnastik.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. maj 2017

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 15. maj 2017

Velskrevet og interessant biografi om en af dansk idræts store legender. For interesserede i personen eller dansk idrætshistorie.

Fynboen Jesper Peter Jespersen eller Kaptajn Jespersen, som han nok mere er kendt som, var en af foregangsmændene indenfor dansk idræt. Inspireret af en anden idrætspioner J.P. Müllers principper om idræt som forebyggelse, begyndte han i begyndelsen af 1920'erne at undervise i gymnastik, og fra 1927-1952 var han et kendt navn som indpisker i radioens morgengymnastik. Med udsagn som "Den der ranker sig, slanker sig", og en blanding af peptalk, humor, og gymnastiske øvelser, fik han danskerne til at forholde sig til deres krop. Alt dette og meget mere kan man læse i barnebarnet Margrethe Neergaards portræt, som også indeholder en række illustrationer/øvelser af den særlige stavgymnastik som Jespersen udviklede.

Jespersen var på mange måder langt forud for sin tid og de fleste har nok på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med Jespersen kommanderende stemme (fx i 5. afsnit af Matador). Han var dog meget mere, og Neergaard formår fint at tegne et nuanceret billede af en person og de principper som han forsøgte at udbrede. Bogen er let at læse med korte afsnit og mange billeder.

Om Jespersen og hans særlige idrætsstævner er udgivet Viljestærk og hjertegladMit livs erfaring (1996). Hans egne erindringer kan man læse i Mit livs erfaring (1958)Om Jespersen og hans særlige idrætsstævner er udgivet Viljestærk og hjerteglad (1996). Hans egne erindringer kan man læse i (1958).


Politiken

d. 23. juni 2017

af

af

Svend Brinkmann

d. 23. juni 2017