Bøger / faglitteratur / standarder

GPS-bogen


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. mar. 2010

af

af

Søren Brunbech

d. 5. mar. 2010

En indføring i Geometriske Produkt Specifikationer (GPS), der er det system af standarder, der anvendes på maskintekniske tegninger. Det fælles symbolsprog bruges, når man skal tolerancesætte en tegning - eller, når man skal læse og forstå en tegnings tolerancekrav. Den kan anvendes som lærebog på forskellige tekniske uddannelser og til praktikere som værkførere og teknisk designere med flere. Det må altså ikke forveksles med det populære satellit-baserede navigationssystem Global Positioning System (GPS).

Forfatteren er civilingeniør, ph.d. Efter et indledende afsnit om det idémæssige fundament for GPS-matrixsystemet føres læseren trin for trin ind i symbolsproget og de værktøjer, der kan anvendes til at gøre tegninger entydige, med afsnit om bl.a. dimensionstolerancer, forskellige typer tolerancezoner og de 14 tolerancesymboler, der bruges til geometriske tolerancer. Mange tegninger og figurer på hver side understøtter fremstillingen af det komplicerede stof, og der er gode opsummeringer efter de enkelte kapitler. En litteraturliste henviser til de vigtigste standarder der ligger til grund for systemet.

Geometriske produktspecifikationer (GPS) : vejledning i anvendelse, 2002 i serien DS/INF, 57 er en forgænger for bogen.

GPS-systemet er et internationalt værktøj til at tolerancesætte arbejdstegninger. Denne systematiske og pædagogiske indføring i systemet henvender sig til de tekniske uddannelser og til praktikere i virksomhederne.