Bøger / skønlitteratur / noveller

Græsk lykke : fortællinger


Beskrivelse


Fire fortællinger med udgangspunkt i moderne landbo- og landsbyliv. Fortællingerne kan læses samlet, for de er bundet sammen af relationer mellem personerne.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. jan. 2013

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 21. jan. 2013

Fin samling af fortællinger, der kan formidles bredt. Mange af beskrivelserne rammer især fint en landbo- og landsbystemning, som særligt lånere med samme baggrund vil kunne nikke genkendende til.

Thomas Uhre Fenger er cand.theol. og pastor emeritus fra Hoven og Ildershede sogne på Skjernkanten. De fire fortællinger i bogen kan læses ud i et stræk, for på elegant vis er historierne bundet sammen af personer i den samme kreds. Første historie er om sygeplejersken Stella, der på baggrund af en indbydelse til guldkonfirmation i sin sønderjyske barndomskirke reflekterer over sit liv. Næste fortælling foregår i en midtjysk landsby, hvor en flok pensionerede landmænd, der nu bruger den megen fritid til pentanque, arrangerer en høstdag med gamle landbrugsmaskiner. Sognets præst, Andreas, der optræder i alle historierne, er sammen med sin kone hovedperson i samlingens tredje historie, hvor parret er på ferie i Grækenland. Idyllen trues dog af den brystknude, som sætter præsteægteparrets samliv i et nyt lys. Gode og realistiske fortællinger med historier, som Fenger uden tvivl har fået inspiration til fra sin præstetid.

Flere gange under læsningen dukker erindringen om Smærup Sørensens vidunderlige Mærkedage op, hvor et landbosamfund også skildres på kryds og tværs. Et spændende kunstnerisk greb, der fx også er brugt af filmmagerne Altman og Kiéslowski.

Anbefalelsesværdige og lettilgængelige hverdagsfortællinger med fine portrætter og skildringer fra landbo- og landsbyområderne.


Præsteforeningens blad

Årg. 104, nr. 40 (2014)

af

af

Claus Helsbøl

Årg. 104, nr. 40 (2014)Informationer og udgaver