Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Græskarbanden


Beskrivelse


Krimi. To drenge er blevet alvorligt såret af noget ulovligt fyrværkeri. 12-årige Simon, hans bror Andreas på 10 år og deres far beslutter at afsløre de kyniske bagmænd.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 2002

af

af

Birgit Hald

d. 7. nov. 2002

S.G.'s debut som børnebogsforfatter er en spændende, forholdsvis traditionel børnekrimi der kan selvlæses fra 11 år og formentlig er 1. bd. i en serie. Romanen har høj underholdningsværdi, men er samtidig en kraftig advarsel mod børns leg med ulovligt fyrværkeri og splatterguns. Sproget er letflydende og plottet velfungerende, men persontegningen har det for genren karakteristiske lidt overfladiske og trivielle præg. Heltene er meget modige og overskrider gerne grænsen til det dumdristige, mens skurkene enten er lidt ynkelige eller nogle hårdkogte forbrydere. Opklaringsarbejdet er dramatisk og ikke helt sandsynligt, og det irriterer mig lidt at nogle af tidsangivelserne er upræcise, når handlingens skiftende miljøer ellers er omhyggeligt beskrevet med mange gode detaljer. Græskarbanden består af Simon på 12 år, Andreas på 10 og deres far der er journalist på et krimimagasin i TV. Da to drenge bliver alvorligt såret af nogle krysantemumbomber udformet som græskar, starter de efterforskningen af sagen, og efter flere farlige situationer bliver de kyniske forbrydere anholdt. J.R. har bidraget med nogle rigtig gode, stemningsskabende illustrationer i sædvanlig stil samt en meget flot og appellerende forside der fint dækker romanens indhold.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 2002

af

af

Helle Andersen (skole)

d. 7. nov. 2002

Synne Garffs første børnebog er en spændende og veldrejet detektivroman for børn i 3.- 5. kl. De kvikke brødre Simon (12) og Andreas (10) er i den utrolig heldige situation, at de på særdeles tæt hold (noget urealistisk) medvirker til opklaring af forbrydelser. De arbejder faktisk på lige fod med faren Kristian, studieværten på kriminalmagasinet Station 3 og dennes samarbejdspartner kriminalinspektør Olsson; som en anden slags Rejseholdet tilført børn. Livsfarlige græskarlignende krysantemumbomber dukker op i Næstved nogle uger før jul, og bedst som man tror sagen manet i jorden via effektiv TV kampagne og politiaktion, opspores kæmpe lagre af ulovligt fyrværkeri andre steder. Alle de dumdristige ting, som drengene og faren roder sig ud i både på Sjælland og i Sønderjylland, på arbejde og på ferie, prøver de at holde hemmeligt for moren, Rie. Andreas ender i fangenskab hos storforbryderen Von Mängel og reddes på dramatisk vis. Sproget er mundret, kapitlerne overskuelige, og teksten veksler fint mellem fortællen og replikker. Persontegningen af de enkelte familiemedlemmer træder tydeligt frem. Ranheimsæters herlige forside og sort/hvid/grå tegninger fanger og supplerer fint bogens friske sprogtone med alle nuancer af humor, spænding og alvor.


Berlingske tidende

d. 13. dec. 2002

af

af

Birgitte Grundtvig

d. 13. dec. 2002


Børn & bøger

Årg. 56, nr. 1 (2003)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 56, nr. 1 (2003)