Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Grevinden med den sorte maske


Beskrivelse


Under et feriebesøg i Italien forsvinder Ida, mens familien besøger et slot. Ida er helt væk. Det eneste spor efter hende er hendes tabte mobiltelefon. I landsbyen fortæller de gamle om en grevinde, der blev halshugget og brændt for 500 år siden. Hun går igen på slottet, siger de. Og hun har efter sigende taget adskillige børn til fange.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. nov. 2010

af

af

Jesper Holtoug

d. 17. nov. 2010

Peter Gotthardt kendes for mange gode børnebøger i forskellige genrer: eventyr, fantasy, humor og andet. Denne gang er han ude med en gyser, der blander hverdagens realisme med en historie om gengangere på et slot i de italienske bjerge. Fortællingen henvender sig til målgruppen af let øvede læsere i aldersgruppen 10-12 år.

Tvillingerne Simon og Ida er på ferietur med deres forældre i Italien, da de ved et tilfælde bliver rodet ind i en historie med en genganger på et øde slot i bjergene. Ida forsvinder sporløst under et besøg på slottet. Familien forstår intet, men de kan heller ikke vide, at pigen er taget til fange af Grevinde Silvia, der herskede over borgen for 500 år siden, hvor hun under et bondeoprør blev taget til fange, halshugget og brændt. Nu går hun igen og suger livskraften ud af tilfangetagne børn. Historien fortælles livagtigt, realistisk med en fin, underliggende uhygge. Tilpas skræmmende for målgruppen. De stregtegnede illustrationer indfanger stemningen og understøtter læsningen.

Let læselig gyser for mellemtrinnet. Mindre uhyggelig end for eksempel serien Dingo Blå gysere og alligevel tilpas effektiv og gyselig til at fastholde læseren.

Historien udmærker sig især ved den effektfulde sammenblanding af helt genkendelig feriefortælling med regulært uhyggelig gengangergys. Denne blanding får den absurde røverfortælling til at stå i et så realistisk lys, at den næsten kan overbevise læseren om, at sådan noget måske kunne ske i virkeligheden.