Bøger / faglitteratur / biografier

Grønland blev hans skæbne : om H.J. Rink og hans tid. Bind 1


Beskrivelse


Biografi om videnskabsmand, grøndlandsforsker, embedsmand og direktør for Kgl. Grønlandske Handel H.J. Rink (1819-1893) som samtidig er et stykke grønlandshistorie.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. feb. 2020

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 19. feb. 2020

Omfattende biografi over H.J. Rink, der fra midten af 1800-tallet var en vigtig person i den dansk-grønlandske historie. De to rigt illustrerede bind rummer et væld af oplysninger om grønlandske forhold på dette tidspunkt, hvilket vil interesserede de mange, der er optaget af Grønland.

Hinrich Johannes Rink (1819-93) var grønlandsforsker og senere højtstående embedsmand i Grønland, og han har haft stor betydning for den måde, den danske stat forholdt sig til Grønland. Rink blev selv indtaget i landet og dets kultur, som han opnåede stor indsigt i. Han interesserede sig blandt andet for sagn og myter, som alle blev opfordret til at nedskrive. Rink var fortaler for at medinddrage grønlænderne i styringen af landet, og han fik indført forstanderskaberne i 1857. Rink etablerede også Grønlands første avis, Atuagagdliutit, i 1861, og den udkommer fortsat. De to bind indeholder bagerst noter og henvisninger til kilder, samt bibliografi over Rinks publikationer.

Det er et utroligt spændende stof, Pia Rink her i letlæst form præsenterer på fineste vis. Det er baseret på omfattende kildestudier, og der er virkelig meget viden at hente i historien om H.J. Rink, der på mange måder var langt forud for sin tid.

En anden nyere bog om Grønlands historie fra denne periode er (Danmark og kolonierne) af Hans Christian Gulløv.


litteratursiden.dk

d. 28. mar. 2020

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 28. mar. 2020

En bred, omfattende og velfortalt biografi om videnskabsmanden og embedsmanden H.J.Rink, der kom til at spille en afgørende rolle i den dansk-grønlandske historie i sidste halvdel af 1800-tallet. Forf...


Kristeligt dagblad

d. 11. mar. 2020

af

af

Christian Egander Skov

d. 11. mar. 2020


Weekendavisen

d. 13. mar. 2020

af

af

Martin Breum

d. 13. mar. 2020