Bøger / faglitteratur / bibliografier

Grønland : mægtig og afmægtig


Beskrivelse


Summary: Grønland er i hastig udvikling og har - ikke mindst som følge af debat om klima og olie - fået en fremtrædende plads på verdenskortet samtidig med, at spørgsmålet om selvstyre er højaktuelt. Men hvad er det for et samfund, det hele handler om?De fleste kender Grønland for to ting: en traditionel fangerkultur af i går og et samfund med enorme sociale problemer af i dag. Der imellem ligger et land, der kæmper med at fastholde gamle værdier og traditioner i en nutid, der kræver, at det kan fungere på internationale vilkår økonomisk, uddannelsesmæssigt og socialt. Og spørgsmålet er: Kan Grønland eksistere som selvstændigt samfund? Eller skal Danmark fortsat betale bloktilskud og have ret til de grønlandske råstoffer? Kan Grønland overleve uden støtte og opretholde en sund økonomi? Hvordan afspejler denne udvikling mod et moderne, internationalt samfund sig i den grønlandske mentalitet og kultur?Marianne Krogh Andersen sætter gennem sit indgående kendskab til Grønlands traditionelle kultur og sine erfaringer med og personlige kendskab til det moderne grønlandske samfund fokus på dette dilemma. Hun rapporterer fra alle yderkanter af den store ø, har talt med høj og lav, grønlændere og danskere og tager temperaturen på Grønland i dag. Med en afgrundsdyb fascination og begejstring og med journalistisk næse for, hvor spændingerne ligger, tegner hun et ærligt, kritisk, begejstret og bekymret billede af et samfund med enorme problemer - og fantastiske muligheder.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Anny Skov Madsen

2008

Et alsidigt værk om Grønland henvender sig primært til de mange mennesker med interesse for Grønland og velegnet at studere inden den store rejse dertil.

I 287 år har Danmark og Grønland haft et skæbnefællesskab, som forfatteren og journalisten der i over 30 år har fulgt udviklingen på Grønland, kalder det. Hun tegner et kærligt, kritisk portræt af det gådefulde land med de mange myter og dets gæstfrie mennesker. Hun beskriver centrale dele i Øst- og Vestgrønland, både natur, byer og bygder, deres betydning og vilkår for erhvervsliv og turisme. Også politikken og forholdet til Danmark, der kritikløst bruger flere milliarder årligt er med. Hun trækker de lange linjer op, så man får et godt overblik over udviklingen og de konfliktfylde sider af det tidligere fangersamfund. Beskrivelsen er gjort levende ved et dybtgående kendskab til de sociale vilkår og den voksende ulighed. Udvalgte citater fra interviews og portrætter af enkelte mennesker fuldender en længe savnet nutidig beretning om det mægtige land.

Der er de sidste år udkommet en del bøger om Grønlands natur, om ekspeditioner, erindringer og rapporter om sociale forhold, men ingen titler, der dækker det moderne Grønland så bredt.

En velskrevet, oplysende og levende beskrivelse af Grønland, historien, befolkningen, de samfundsmæssige problemer og ikke mindst de udfordringer der er, hvis det skal være selvstændigt.


Politiken

d. 17. maj 2008

af

af

Christian Graugaard

d. 17. maj 2008


Berlingske tidende

d. 17. maj 2008

af

af

Søren Kassebeer

d. 17. maj 2008


Jyllands-posten

d. 27. maj 2008

af

af

Frede Rasmussen

d. 27. maj 2008


Gymnasieskolen

Årg. 91, nr. 19 (2008)

af

af

Benny Jacobsen

Årg. 91, nr. 19 (2008)