Bøger / faglitteratur til børn / nordiske gudesagn

Gudernes hævn


Beskrivelse


Billedbog med genfortælling af de nordiske myter. Balder bliver dræbt, fordi misteltenen ikke er taget i ed. Da guderne opdager, at Loke er den skyldige, tager de en grusom hævn.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. okt. 1997

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 3. okt. 1997

En god og især velillustreret udgave af myten om Balders død. Den nordiske mytologi har altid fascineret vores elever, og fortællingen om Balders død og gudernes frygtelige hævn over Loke er en af de rigtig gode. Bogen er sprogligt let tilgængelig og kan læses fra 5. klasse. Som oplæsningsbog vil den kunne bruges fra 3. klasse. Klaus Albrectsens mange kraftfulde farveillustrationer forstærker fortællingens voldsomme dramatik. Forfatteren har med samme illustrator i 1995 udgivet Gudernes drik om Kvasers blod og Suttungs mjød der stjæles af Odin. Vi har flere andre udgivelser, hvor myten om Balders død optræder, f.eks.: Odin, Tor - og de andre af Hans Henrik Hannes (1991) og Fra verdens skabelse til ragnarok af Knud Erik Pedersen (1994). Bogen kan f.eks. indgå i et dansktema om den nordiske mytologi, hvor det altid er godt at kunne præsentere den samme historie fortalt og illustreret forskelligt.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. okt. 1997

af

af

Bo Knudsen

d. 3. okt. 1997

Heldigvis fortsætter forfatter og tegner samarbejdet fra billedbogen Gudernes drik (1995). Denne gang er det med et par af de mere velkendte fortællinger fra den nordiske mytologi, nemlig dem om Balders død og Lokes straf. Historien, hvor Balder dør, fordi misteltenen ikke er taget i ed, vil altid være en god historie, og den om Lokes straf for udåden hænger naturligt sammen med. Den fyldige tekst er holdt i et nutidigt men tilpas eventyragtigt sprog med en del dialog. Illustrationerne i tegnerens karakteristiske kraftige streg og med klare farver passer rigtig godt til disse gudefortællinger. Der er virkelig grumme skurke, uhygge og sorg, og alligevel er der også den humor, der kendetegner K.A. Gudefortællingerne kommer jævnligt i nye udgaver. Men disse om Balders død og Lokes straf er ofte enten genfortalt i en kortere form eller med færre illustationer end her. Det er en bog næsten uden svage punkter. Det er kun misteltenen, der igen ikke er taget i ed! En mistelten gror altså ikke ved, men på et æbletræ, og den kan ikke hives op med rod, da den ingen rod har! En meget fin bog for børn fra ca. 6 år og op.


Folkeskolen

Årg. 115, nr. 12 (1998)

af

af

Jens Raahauge

Årg. 115, nr. 12 (1998)