Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Guldpigen


Beskrivelse


Billedbog. Eventyr om en pige, der drager afsted til heksen og troldmanden for at hente en trylledrik, der kan redde søsteren, som er blevet forvandlet til en guldstatue.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. maj 1996

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 8. maj 1996

Eventyret om guldpigen er forfattet af den 9-årige Hannele, kort før hun døde af en hjernesvulst. Eventyrverdenen er da også befolket med mange af de figurer, som netop de 5-10 årige elsker. Her er en heks, en troldmand og adskillige dværge. Hovedpersonen er en modig pige, der uden at tænke på sig selv vil redde sin søster. Historien er lige tilpas farlig til at give et lille gys uden på noget tidspunkt at blive rigtig uhyggelig. Sprogligt må Hannele have fået en del voksenhjælp, hvilket får teksten til at hæve sig langt over det private, som ofte præger børns egne skriverier. Historien er absolut værd at læse højt, og jeg tror, at Hanneles jævnaldrende vil lade sig inspirere til selv at digte lignende historier. Bogen vil først kunne selvlæses fra 10-års alderen og her vil interessen for eventyret nok være dalende. Sven Nordqvist, som vi bl.a. kender fra bøgerne om Peddersen, har illustreret med sine sædvanlige finurlige tegninger, og det er en fornøjelse at gå på jagt efter sjove ting som gemmer sig i billederne.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. maj 1996

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 8. maj 1996

Den lange billedfortællings egentlige historie er den barske, at den er fortalt af den 9-årige Hannele kort før hun døde af en svulst i hjernen. Den er udgivet med støtte fra svenske institutioner, og et overskud af salget går til "Barncancerfonden". Bogens frodige eventyr er om en pige, der opsøger først en heks og siden en troldmand for at fremskaffe den trylledrik, der skal gøre en søster levende igen, efter at hun er forvandlet til en guldstatue. Historien er bredt fortalt med mange svinkeærinder og fantasifulde udfoldelser i de utallige opgaver, pigen skal klare for at fremskaffe trylledrikken. Her er masser af variationer over temaer og træk fra traditionelle folkeeventyr, hvor prøvelser og opgaver genopretter den trygge hverdag. Historien er egnet til oplæsning fra før skolealderen og til selvlæsning fra 3.-4.klasse, hvor de herlige illustrationer stadig kan fange interesse. De pepper historien gevaldigt op med varierede billedformater i den sædvanlige spinkle streg med en lysende, træfsikker farvelægning og så mange underfundige detaljer, der ikke bare karakteriserer personer og miljø, men også skaber lyse stemninger med en vrimmel af ellers uomtalte absurdhumoristiske detaljer.