Bøger / skønlitteratur / roman

Gunhilds kamp


Beskrivelse


Den unge Gunhild af slægten Dane har en mands evner og kræfter og bliver én af Absalon og Valdemars betroede krigere. Efter et kort fornuftsægteskab gør hun oprør, gifter sig af kærlighed og drager i krig mod venderne.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. sep. 2005

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 5. sep. 2005

Tidligere i år søsatte Aschehoug og Det Historiske Hus romanserien Slægten, der skal fortælle Danmarkshistorie gennem slægten Dane fra år 1069 til nutiden. Bind 1 i serien var Maria Hellebergs Den hellige Knud, og her er bind 2, skrevet af roman-debutanten Majken Bloch Skipper (f. 1975). Det er en fortælling fra 1100-tallet, hvor den unge Gunhild Dane slutter sig til Absalon og prins Valdemar i vrede over, at hendes far vil gifte hende med en fætter og lade ham arve slægtsgården. Gunhild er opdraget som en dreng, er god til våbenbrug og bliver en af Valdemars betroede krigere. Efter et kortvarigt fornuftsægteskab gifter hun sig med sin store kærlighed, hirdmanden Toke, og sammen drager de med hæren i krig mod venderne. De historiske fakta er - så vidt jeg kan se - stort set korrekte. Gunhild er dog snarere en Skjoldmø-fantasi end et historisk sandsynligt portræt af en kvinde i 1100-tallet. Det er selvfølgelig ok med fiktiv frihed i historiske romaner, men da serien har til hensigt at formidle Danmarkshistorie, er jeg lidt loren ved den form for fiktion. Som fortælling virker den fint, den er godt skrevet, underholdende og letløbende, noget af en page turner. Plot og personbeskrivelse er tyndere end hos Helleberg, men vi har mange lånere til historisk underholdning, så den skal nok blive efterspurgt og læst. De to bind kan læses uafhængigt af hinanden.


litteratursiden.dk

d. 14. nov. 2005

af

af

Anne Grete Kristensen

d. 14. nov. 2005

Kamp om kongemagt og kvindekamp i 1100-tallets Danmark. Spændende og velfortalt roman i Aschehougs serie om slægten Dane.Romandebutanten Maiken Bloch Skipper tager i "Gunhilds kamp" tråden op fra Mari...


Berlingske tidende

d. 25. mar. 2006

af

af

Niels Houkjær

d. 25. mar. 2006