Bøger / faglitteratur / billedværker

H.C. Andersen - papirklip
H.C. Andersen - paper cuts (flere sprog)


Beskrivelse


Gengivelser af en række af H. C. Andersens (1805-1875) berømteste papirklip.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. juli 2005

af

af

Jette Andreasen

d. 26. juli 2005

H.C. Andersen lavede papirklip til mange lejligheder. Ofte med vilje lidt primitive i stilen, andre gange raffinerede med en stor detaljerigdom. Begge typer ses i dette udvalg på 30 af digterens mest kendte klip. Bogen udkom første gang i 1992. Eneste ændring i denne 2. udgave er tilføjelsen af 8 ekstra klip. Dr.phil. Johan de Mylius giver hvert klip et par ord med på vejen. Dels om tilblivelseshistorien, hvis den kendes, og dels en fortolkning af motiverne. Når man som her ser klippene sammen i helsides gengivelser på farvet baggrund, er det tydeligt, at nogle temaer går igen. Hjertet, svanen, danserinden og Pjerrot bliver til eventyr, men fortæller også noget om digteren selv. Det er en fin lille præsentation af en side af Andersens kunstneriske virke, som er mere uddybende beskrevet i Kjeld Heltoft: H.C. Andersen som billedkunstner, 2004.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jette Beider (skole)

d. 18. dec. 2018

Et af H.C. Andersens mange talenter var hans evne til med sin store saks at underholde med at lave papirklip. I denne bog præsenteres en del af dem som flotte farvefotografier sammen med nogleoplysninger om navn og størrelse på klippet. Desuden er der en beskrivelse af papirklippet og ofte yderligere en lille historie om, i hvilken anledning og til hvem klippet er blevet lavet.Derigennem fortælles en del om H.C. Andersen's liv og oplevelser på en ny måde. Såvel bogens forord, beskrivelserne til klippene som underteksterne til fotografierne er skrevet på både dansk ogengelsk. I skolen arbejdes der ofte med både eventyr og H.C. Andersen, men - trods den spændende måde klippene supplerer kendskabet til H.C. Andersen - vil anvendelsesmuligheden i folkeskolen værebegrænset.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgitte Bornæs

d. 18. dec. 2018

Tekstforfatteren er dr.phil. og dansk H. C. Andersen-ekspert. Bogen gengiver et udvalg på 21 af H.C. Andersens klip, eller klipninger, som han selv skriver på flere af dem, lavet tilværtsfolk, venner, eller venners børn gennem mange år. Et enkelt af dem er også med i Christines billedbog, 1984, ellers er de 'nye' i bogform. Af originalklippene befinder de 12 sig iH.C.Andersens Hus i Odense, 7 på Det kongelige Bibliotek, og 2 i privateje. De hvide klip er gengivet på kraftigt farvet baggrund, de kulørte på hvid. Bogen har parallel tekst på dansk og engelsk.Helsidesbillederne følges med teksten på opslaget. I teksten beskrives og fortolkes klippet, der fortælles om den situation, det blev lavet i, hvornår og til hvem - i alt 1/2 side pr. billede. Bådetekst, valg af klip og billedgengivelse understreger det originale og poetiske i H.C. Andersens kunst. Bogen er utroligt smukt håndværk og af blivende kulturhistorisk værdi.


Information

d. 8. maj 1993

af

af

Torben Brostrøm

d. 8. maj 1993


Kristeligt dagblad

d. 11. aug. 1993

af

af

AR

d. 11. aug. 1993