Bøger / faglitteratur

Håbets Europa i 89 billeder


Beskrivelse


Om de store omvæltninger, der fandt sted i 1989 i kølvandet på Berlinmurens fald. Med udgangspunkt i ikoniske, men også mindre kendte billeder, indfanges det hæsblæsende års mange begivenheder og forskellen på Europa før og efter 1989 analyseres i to essays.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2019

af

af

Martin Minka Jensen

d. 26. aug. 2019

Om de store omvæltninger, der fandt sted i 1989 i kølvandet på Berlinmurens fald. En lettilgængelig og delvis fotojournalistisk gennemgang af begivenhederne. Appellerer til en bred målgruppe.

Lykke Friis sætter det begivenhedsrige år 1989 under belysning. Året blev en lavine af begivenheder, der ændrer efterkrigstidens Europa og den internationale magtbalance. Berlinmurens fald og Tysklands genforening medfører en dominoeffekt, der bliver starten på enden af den kolde krig. DDR, Sovjetunionen og Warszawapagten er ikke længere en realitet. Kronologisk gennemgås highlights af historien i en fremadskridende form, rigt på citater, der leder frem til betragtninger angående den nutidige storpolitiske situation, såsom Brexit, Donald Trump og Kinas position. 89 billeder fra begivenhederne danner skelettet for fortællingen.

At bogen springer fra begivenhed til begivenhed, kan forekomme fragmentarisk. Men den tidsmæssige kronologi giver mening, da den tegner den mosaik af begivenheder, der påvirker de store forandringer. De mange citater og fotos skaber en journalistisk og mainstream tilgang til historieskrivningen. At der imellem de kendte begivenheder fremhæves mindre, men stadigt betydningsfulde begivenheder, giver en menneskelig dimension til det storpolitiske. Henvender sig meget bredt, grundet sprog og form.

Lykke Friis har skrevet flere bøger med særligt fokus på Tysklands genforening, fx Hund efter TysklandØsters på Kempinski og andre europæiske fortællinger og Østers på Kempinski og andre europæiske fortællingerLykke Friis har skrevet flere bøger med særligt fokus på Tysklands genforening, fx Hund efter Tyskland og .


Kristeligt dagblad

d. 19. sep. 2019

af

af

Lars Hovbakke Sørensen

d. 19. sep. 2019


Berlingske tidende

d. 9. sep. 2019

af

af

Peter Nedergaard

d. 9. sep. 2019


Jyllands-posten

d. 13. sep. 2019

af

af

Michael Kuttner

d. 13. sep. 2019


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 223 (2019)

af

af

Axel Moos

Nr. 223 (2019)