Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Håndbold


Beskrivelse


Om håndboldens historie og udbredelse, regler, udstyr, landsholdet mv.

EmneordAnmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. mar. 2002

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 26. mar. 2002

I den velkendte og anvendelige forlagsserie er der nu en introduktion til den 2. mest populære sportsgren for børn og unge med ca. 75.000 spillende børn og unge. I sin korte ordknappe og orddelte stil fortæller bogen to historier - dels om stjernerne og spillet i medierne og dels om spillet på banen. I den ene del begyndes med tilbageblik til OL-finalen i 2000 og tre tidligere stjerner på damelandsholdet, og herrelandsholdets nye succes omtales kort. Mellem disse afsnit fortælles om sportens historie, spilleregler og spilstrategi. Anvendeligheden til målgruppen af selvlæsere fra 7 år er af svingende værdi. For det første er informationerne meget spredte og det dobbelte sigte gør begge dele svage. For børn er OL i 2000 langt væk, og graden af aktualitet falder hurtigt med fokus på tidligere stjerner, Samtidig er beskrivelserne af spillet ikke særligt inspirerende eller lærerige, og som en detalje er der en fejl i reglerne (3-meter kast findes ikke mere). Ud over letlæsningsbøger med håndbold som tema findes der disse nyere bøger: Sita spiller håndbold (99), der er grundigere, men lidt sværere at læse) og Peter Vestergård: Anne spiller håndbold (96) (fagbilledbog også for de yngre). Begge er med børn i hovedrollen og virker mere inspirerende i forhold til sporten set fra børnehøjde.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. mar. 2002

af

af

Betty Folino (skole)

d. 26. mar. 2002

Der er nu udgivet ca. 50 titler i denne serie fagbøger. Titlerne kan bruges i undervisning på forskellige måder: i arbejdet med den første faglige læsning, i forbindelse med tværfaglige emner i 3.-5. kl. og til selvstændigt emnearbejde eller frilæsning. Bøgerne er i udseende og indhold tiltalende for målgruppen. Forsiden af denne bog er et aktionpræget foto fra en drenge-håndboldkamp. På en overskuelig måde præsenteres håndboldsportens historie, kvindehåndboldens store triumfer, der er afsnit om skader, regler og taktik og tre store stjerner fra dansk kvindehåndbold portrætteres. Illustrationerne spiller en stor rolle i formidling af emnet. Næsten hvert opslag er prydret med et godt foto, de fleste fra divisionskampe og med kendte spillere. Komplicerede regler forklares med få ord støttet af illustrative tegninger i klare farver. I et afsluttende kapitel berettes om Sanne, 12 år, som drømmer om at komme på landsholdet en dag. Der findes indholdsfortegnelse, stikordsregister og en kort litteraturliste. I sværhedsgrad og indhold kan bogen sammenlignes med Sita spiller håndbold i serien Læs selv om sport fra 1999.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. nov. 2003

af

af

Mads Overmark (skole)

d. 26. nov. 2003

En ny udgivelse i serien af fagbøger, der henvender sig til de let øvede læsere i 8-9-årsalderen. De kan anvendes som fritidslæsning eller som en del af et emnearbejde. Bogen er en introduktion til håndboldspillet med en kort historisk gennemgang, lidt om regler og lidt om kvindelandsholdet. Teksten er sat med store læsevenlige typer, og ord med flere stavelser er delt af en tynd lodret streg. Denne metode sikrer, at ordbilledet ikke bliver ødelagt. Oplysningerne er i korte hovedsætninger og er støttet af helsides illustrationer fortrinsvis i farver. Støtten virker bedst, hvis læseren kender teksten i forvejen. Forsiden viser nogle piger i hård kamp om bolden. Sport reduceret til facts bliver let en kedsommelig affære, men illustrationernes beskrivelser af intensiteten i håndbold løfter bestemt det samlede indtryk af bogen.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 19 (2002)

af

af

Jørgen Mikkelsen

Årg. 119, nr. 19 (2002)