Bøger / faglitteratur

Håndkraft : om håndens skaberevne og mystik


Beskrivelse


Et tværfagligt blik på hånden som begreb, redskab og fænomen. Bogen henvender sig bredt til dem, der interesserer sig for fx håndlæsning, håndarbejde og håndens anatomi.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. maj 2022

af

af

Louise Urban Andersen

d. 27. maj 2022

Et tværfagligt blik på hånden som begreb, redskab og fænomen. Bogen henvender sig bredt til dem, der interesserer sig for fx håndlæsning, håndarbejde og håndens anatomi.

Bogen er inddelt i tre dele, hvoraf den første del handler om den fysiske hånd. Forfatteren kommer ind på både anatomi, den vigtige hånd-øje-koordination og hvordan hænderne bruges til tegnsprog. Der er også fakta om, hvad der sker, når hænderne ældes omkring 50-års alderen. Anden del fokuserer på den mystiske hånd, dvs. hvilken rolle hånden fx har spillet i verdens religioner, hvor den ofte har fungeret som beskytter, eksempelvis Fatimas hånd. Kapitlet kommer også omkring hændernes healende kraft ifm. den elektromagnetiske Qi Gong, håndlæsning, håndterapi og hændernes funktion som våben. Sidste del tager udgangspunkt i den skabende hånd, der opfylder menneskets ønske om at skabe ting selv. Der berettes om forskellige håndværkstraditioner gennem tiden, fx lertøj, metalfremstilling og husflidsbevægelsen. Bogen afsluttes med noter og litteraturliste.

Fin og anderledes bog, der tager udgangspunkt i en tværfaglig fremstilling af hånden. Bogen udfolder alle håndens betydninger, både fysisk, i overført og religiøs betydning. Sproget er godt, og gennem hele bogen er der talrige illustrationer, der understøtter teksterne.

En samlet fremstilling af hånden som denne, findes så vidt vides ikke, men der findes en del om fx håndlæsning: Håndlæsning for nysgerrigeAnatomi og fysiologi. Håndens anatomi beskrives fx i Anatomi og fysiologiEn samlet fremstilling af hånden som denne, findes så vidt vides ikke, men der findes en del om fx håndlæsning: Håndlæsning for nysgerrige. Håndens anatomi beskrives fx i .