Bøger / faglitteratur

Hæv stemmen!


Beskrivelse


Forfatteren argumenterer for, at man gavner demokratiet ved ikke at stemme ved det kommende folketingsvalg.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. mar. 2015

af

af

Søren Brunbech

d. 27. mar. 2015

Er man politisk interesseret, men savner undskyldninger for ikke at stemme ved folketingsvalget, er her en række argumenter for at man gavner demokratiet mest ved at blive på sofaen.

Forfatteren, der er filosofistuderende, har som mål at overbevise læseren om, at han/hun ikke skal stemme til det kommende folketingsvalg, fordi valget i høj grad fungerer som et ideologisk ritual, der bidrager til at opretholde en udemokratisk samfundsorden. Han vil rejse en diskussion af hvilken ideologisk funktion folketingsvalg har i dag. Ved at stemme legitimerer man det politiske system, og det er der en række grunde til man ikke bør gøre i den nuværende situation. Blandt dem, at folketingets magt er blevet stadig mere udhulet, at partierne er blevet professionaliserede organisationer, topstyret af den politiske elite, og at partierne tiltaler vælgerne som forbrugere gennem medierne, der i udvælgelse af emner ensretter den politiske dagsorden. Han opfordrer til at man i stedet organiserer politisk handling og demokratiske processer uden for, ved siden af og i modsætning til det etablerede politiske systems funktionsmåde.

Søren Mau argumenterer kvalificeret for sine synspunkter, men hans bevidste fravalg af forsøg på at opstille alternativer, begrænser bogens anvendelse i samfundsdebatten.

Fra folkestyre til markedsdemokratiEliternes triumf og Eliternes triumf rummer begge kritik af folkestyret i mindre radikal formFra folkestyre til markedsdemokrati og rummer begge kritik af folkestyret i mindre radikal form.


Højskolebladet

Årg. 140, nr. 4 (2015)

af

af

Martin Hauberg-Lund

Årg. 140, nr. 4 (2015)


Det ny Clarté

Årg. 10, nr. 27 (2015)

af

af

Marc Grønlund

Årg. 10, nr. 27 (2015)Informationer og udgaver