Bøger / skønlitteratur / roman

Halvbroderen


Beskrivelse


Barnum er fortælleren, og især halvbroderen Fred har hans opmærksomhed. Men også familiens historie i fire generationer indeholder livets og skæbnens hovedtemaer: savn og sammenhold, løgn og længsel, kærlighed og kunst.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. sep. 2002

af

af

Carsten Nørby Sørensen

d. 24. sep. 2002

Den norske forfatter, der på dansk bl.a. er kendt for generationsromanen Beatles fra 1986, høster lige nu anmelderoser og er netop blevet hædret med Nordisk Råds Litteraturpris, ikke mindst for sin nye slægtskrønike og mammutroman Halvbroderen, vægtig af indhold og sider. Det er en medrivende "tour de force", der gennem 4 generationer skildrer en norsk familie, med Barnum som hovedpersonen, om hvem fortællingen flimrer frem og tilbage i tid og sted. Barnum vokser op som søn af en slags klovn og kræmmer, lidt af en drømmer bliver han som voksen, en følsom, noget mislykket kunstner og forfatter af filmmanuskripter, mens halvbroderen og storebroderen Fred, der har en ukendt fire-fingret voldtægtsmand som far, er af den mere kontante natur, bl.a. bokser, og den, der altid er tættest på den barske virkelighed, som han ofte må "vække" Barnum op til. I romanen er en søgen efter helhed, symboliseret i halvbrødrene, hvor der findes en pris for livsløgnene og er brug for såvel drømmeren som realisten for at overkomme livet og verden. Det er fremragende fortællekunst, små livskloge, menneskelige historier og fragmenter af livsforløb spundet sammen til en murstensroman, kvalitetsmæssig på højde med selv den bedste nordiske litteratur.


litteratursiden.dk

d. 9. dec. 2002

af

af

Marit Haugaard

d. 9. dec. 2002

"Det vigtigste er ikke det, du ser. Det er det, du tror, du ser!". Dette motto, en kuffert fuld af bifald og sin højde er Barnum Nilsens arv fra sin far, der var lille af vækst, men havde store ideer....


Kristeligt dagblad

d. 4. okt. 2002

af

af

Bo Kampmann Walther

d. 4. okt. 2002


Jyllands-posten

d. 12. nov. 2002

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 12. nov. 2002


Berlingske tidende

d. 5. okt. 2002

af

af

Lars Handesten

d. 5. okt. 2002


Standart

Årg. 17, nr. 1 (2003)

af

af

Brian Dan Christensen

Årg. 17, nr. 1 (2003)


Weekendavisen

d. 4. okt. 2002

af

af

Bo Bjørnvig

d. 4. okt. 2002