Bøger / skønlitteratur / noveller

Halvvejen til Rafael : noveller


Beskrivelse


I novellerne bevæger forfatteren sig fra fødselsoplevelser over barndom og ungdom til den midaldrende mands tanker. Stemninger, dufte og billeder følges op af meget præcise beskrivelser af et København fra sidste halvdel af 1900-tallet.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. apr. 2006

af

af

Kent Skov

d. 26. apr. 2006

God novellesamling fra den driftssikre forfatter. BR skuer en del indad i disse historier, der mere end egentlige noveller kan ses som en samling af frie erindringshistorier med indlagte spredte prosadigte, der bevæger sig fra barndommens univers i en fin bevægelse hen over livets faser. Det er nemlig ikke pointer og budskaber, der er det bærende i historierne. Det er de særlige stemninger, dufte og billeder, der fastholdes og formidles i et præcist, varieret og meget velmoduleret sprog med nogle lækre, momentvis lyriske spændinger af næsten surrealistisk tilsnit. Hør her: "Bag mig er mor i gang med at pakke en madkurv, vi skal ned i Rødkildeparken, hvor der er et bassin, man kan bade i. Jeg kan høre pergamentpapiret, der foldes om agurkemadderne. Det lyder som kontinenter der krakelerer." En melankolsk humor stikker også frem, fx i før-erindringsbilledet omkring fødslen på Sankt Joseph, hvor søstrene bliver mere end 114 år gamle og grundlaget for det senere livs forbier også grundlægges. Stærkest fortælles om den spirerende seksualitet, der pludselig gør den ellers så uinteressante nabopiges blege attituder mere interessante end mors sommermadpakke. Og det generelt høje niveau flimrer kun, hvor fortælleren er tættest på sin egen fase og diser for meget væk fra fokus tenderende det selvsmagende i forhold til det billedstærke nærvær, der er hele samlingens kunstneriske styrke.


litteratursiden.dk

d. 19. juni 2006

af

af

Susan von Magius

d. 19. juni 2006

Halvvejen til Rafael rummer en samling stemningsfulde noveller plus et par digte. De handler om drenge og mænd fra livets begyndelse til livets afslutning. Jeg har egentlig slet ikke lyst til at skri...


Jyllands-posten

d. 5. maj 2006

af

af

Erik Svendsen

d. 5. maj 2006


Politiken

d. 28. apr. 2006

af

af

Michael Lambæk Nielsen

d. 28. apr. 2006


Berlingske tidende

d. 28. apr. 2006

af

af

Jens Andersen

d. 28. apr. 2006


Kristeligt dagblad

d. 29. apr. 2006

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 29. apr. 2006


Weekendavisen

d. 28. apr. 2006

af

af

Henrik Wivel

d. 28. apr. 2006


Information

d. 28. apr. 2006

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 28. apr. 2006